Italia og USA er søndag verter for et ministermøte som etter planen skal presse de politiske gruppene i Libya til raskt å stille seg bak en fredssamtale fremforhandlet av FN.

Mange vestlige regjeringer frykter at med mindre Libya raskt får på plass en samlende regjering, vil ekstremistgruppen IS befeste sin posisjon ved den libyske kysten.

I tillegg kan et fortsatt splittet Libya være kilde til enda flere migranter til Europa.

Kritikere av avtalen, som kan bli undertegnet allerede onsdag, sier de politiske skillelinjene i landet kan bli enda skarpere dersom man forhaster seg i forsoningsprosessen.

Ministre og representanter

– Vi må vise at regjeringer og diplomati kan virke raskere og mer effektivt enn den terrortrusselen vi står overfor, sier Italias utenriksminister, Paolo Gentiloni, som skal lede møtet sammen med sin amerikanske kollega John Kerry.

Møtet skal først samle ministre fra regionen og en rekke andre land, før et titall representanter fra rivaliserende grupper i Libya slutter seg til dem. Dette skal berede grunnen for en signeringsseremoni i Marokko, sier Gentiloni.

Hans forgjenger Emma Bonino er blant dem som er kritiske til å presse libyerne til en avtale meklet fram av Vesten.

Sammen med Jean-Marie Guehenno, som leder International Crisis Group, mener Bonino at signeringen av en slik avtale er «et uansvarlig veddemål» som kan undergrave fremtidige forsøk på å oppnå fred i landet.

De to mener blant annet det er «ønsketenkning» å tro at libyerne vil stille seg bak den relativt ukjente Faez Serraj som leder for en samlingsregjering.

– Det er svært sannsynlig at sikkerhetsforholdene vil hindre Serraj og hans kolleger i å overta ledelsen i Tripoli. Dermed vil de ikke ha kontroll over statsapparatet, inkludert den viktige sentralbanken. Det kan utløse nye kamper om kontroll over hovedstaden, skriver Bonino og Guehenno i Politico.

Politisk kaos

Libya har vært et politisk og militært kaos siden diktator Muammar Gadaffi ble styrtet og drept i 2011.

Siden 2014 har landet hatt to rivaliserende regjeringer etter at den internasjonalt anerkjente ledelsen ble drevet ut av Tripoli av en islamist-støttet milits.

Ekstremistgruppen IS har skaffet seg kontroll over et område rundt Gadaffis hjemby Sirte.

 

Les også: Når fornuft trumfer følelser

Tror 100 dollar fatet er mulig

Så partneren selge idéen og hoppe av til en godt betalt jobb

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: