FNs inspektører avsluttet tirsdag sin 12 år lange gransking av Irans forskning på atomvåpenteknologi, noe som bringer landet et betydelig steg nærmere opphevelse av internasjonale sanksjoner.

Det skriver Bloomberg News tirsdag kveld.

Samtidig skriver The Wall Street Journal at en gruppe FN-eksperter har funnet at Iran brøt resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, da landet foretok prøveutskytinger av ballistiske missiler 10. oktober og 21. november.

Dette øker ifølge avisen presset på USAs president Barack Obama før hans administrasjon beveger seg i retning av en internasjonal kjernefysisk avtale med Iran.

Behandler forslag

USA ba tirsdag Sikkerhetsrådet om å ta opp til behandling de to oppskytingene av raketter som er i stand til å bære atomvåpen. Rådet avsluttet imidlertid sitt møte uten noen inngripen.

I Wien tirsdag satte styret i FN-organet Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) etter fire timers debatt enstemmig sluttstrek for sin gransking.

IAEA rapporterte 2. desember at iranske forskere hadde eksperimentert med atomvåpenteknologi uten at det på noe tidspunkt ble tatt endelige skritt for å produsere et våpen.

Irans utsending til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sa etter beslutningen at sanksjonene vil kunne bli opphevet så tidlig som i januar, så snart IAEAs inspektører har verifisert at alle betingelser for en avtale er innfridd.

- IAEA vil fortsette å gjennomføre verifiseringsaktiviteter, og vi har kraftfulle nye verifiseringsverktøy til disposisjon, sa IAEAs generaldirektør Yukiya Amano på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Test

Rakettoppskytingene i oktober og november fører ifølge WSJ til frykt for planene til hardlinere i det iranske regimet, inkludert landets mektigste politiker, Øverste leder Ayatollah Ali Khamenei, så snart de økonomiske sanksjonene er opphevet.

Kritikere av avtalen sier at dette ytterligere bygger opp mot en situasjon som tillater Iran å gå over grenser uten å bli straffet for det.

The Wall Street fremholder at Obama-administrasjonen står overfor en tosidig test:

Den ønsker å iverksette avtalen som en hjørnesten i presidentens utenrikspolitikk, samtidig som den må innfri sine løfter om å opprettholde en tøff holdning mot Irans forsøk på å fremme en dagsorden for Midtøsten som ofte er i strid med amerikanske interesser.

 

Les også: Statkraft vraker investeringsplaner

Asia i dag: Fremvoksende markeder frykter Fed

- Ingen gjester skal sitte igjen med dårlige inntrykk

 

Se også:

Komfortmester i suv-klassen:

Komfortmester i suv-klassen
DNs biltester har vanskeligheter med å se for seg noe mer komfortabelt kjøretøy enn den nye generasjonen Lexus RX 450h.
01:27
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.