– Torsdag må vi spesielt konsentrere oss om de mest kontroversielle temaene, sier EU-president Donald Tusk før britenes krav blir middagstema på årets siste toppmøte i Brussel.

Britene har lagt fram flere reformkrav overfor EU før de skal holde folkeavstemning om medlemskapet innen utgangen av 2017. Det blir ingen enighet om kravene når de 28 landenes stats- og regjeringssjefer samles torsdag, men Tusk håper de kan «berede grunnen for en enighet i februar».

– Vi har kommet et betydelig stykke på vei i forhandlingene, men vi er fortsatt langt unna en avtale på flere områder, slår EU-presidenten fast i invitasjonen til møtet.

Vanskelig velferd

Statsminister David Cameron drar til Brussel i håp om å styrke sjansene for en avtale i februar. Og da kan det ligge an til en britisk folkeavstemning allerede i juni.

Men spesielt britenes krav om endringer i EU-innvandreres tilgang til velferdsgoder er vanskelige å svelge i EU.

Cameron ønsker det skal ta fire år å opparbeide rett til britisk velferd, noe som ikke er lett i et EU tuftet på fri bevegelse og likebehandling av arbeidskraft.

– Det mest kontroversielle vi serverer, er på innvandring og velferd, sier en EU-diplomat.

Cameron har antydet at han villig til å se på alternativer på hvordan velferdsspørsmålet kan innrettes. Men det er andre, vanskelige krav på britenes meny.

Krav

Cameron vil ha garantier om at innflytelsen til landene utenfor eurosamarbeidet er sikret, og han vil hente makt tilbake til de nasjonale folkeforsamlingene.

– Han har bedt om nesten ingenting, og kommer trolig ikke til å få det engang, mener uansett EU-motstanderen Nigel Farage i høyrepopulistiske UKIP.

Om Cameron får gjennomslag for kravene sine i EU, har han sagt han vil anbefale folk å stemme for fortsatt medlemskap i den kommende folkeavstemningen. Men han har understreket at han ikke utelukker noe om han ikke får resultatene han ønsker i forhandlingene med de andre EU-landene.

Delt

Målingene viser at britene er delt i spørsmålet om fortsatt medlemskap.

Spørsmålet om såkalt velferdsturisme kan bli avgjørende. Ifølge en meningsmåling hos tankesmia Open Europe står ut-siden betydelig sterkere om ikke karantenekravet om fire år blir innfridd.

– Det understreker hvor viktig det er for David Cameron å forhandle fram en pakke som anses som troverdig, sier Raoul Ruparel i Open Europe.

– EU bør være klar over at om det ikke blir funnet noen avtale på Storbritannias viktigste krav, vil det styrke muligheten for et resultatet i folkeavstemningen om utmelding.

Advarsel

«Alle ønsker jo at de skal bli», er gjennomgangstonen fra diplomater i Brussel. Tyskland er blant landene som sier de sterkt ønsker Storbritannia innenfor EU. Det ligger imidlertid også en klar advarsel fra Berlin og andre hovedsteder.

– På den ene siden ønsker vi en avtale med den britiske regjeringen. På den andre siden vil vi ikke trekke grunnleggende oppnåelser av europeisk integrasjon i tvil, sier Tysklands statsminister Angela Merkel ifølge AFP.

– Det gjelder spesielt prinsippet om fri bevegelse og ikke-diskriminering av europeiske borgere. Det er prinsipper som ikke er diskutable, sier hun og har lagt tonen for middagen. (©NTB) (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.