Det bygges og planlegges stadig flere solkraftprosjekter verden rundt.

For eksempel sto Skandinavias største solcellepark klar i Danmark rett før jul, skriver nyteknik.se. På det 80 hektar store området finnes det 248.730 kinesiske solcellemoduler som får en beregnet årsproduksjon 61.000 megawattimer (enheten for energi), som ifølge tyske Wirsol som har bygget parken skal kunne gi strøm til 30.000 husholdninger.

Men parken i Danmark er bare småtteri mot det solkraftprosjektet som er under bygging i Marokko.

Første del av prosjektet, Noor-1, skulle vært åpnet på søndag med «pomp og prakt», men åpningen ble helt uventet utsatt uten at noen forklaring ble gitt, skriver Theguardian.com.

Strøm til over 1 million husholdninger

Når prosjektet er ferdig vil det bli verdens største i sitt slag, og vil dekke et område på 11 kvadratkilometer.

Noor-1 har en produksjonskapasitet på 160 megawatt (effekt). Totalt vil prosjektet få en kapasitet på 580 megawatt, som skal dekke strømforbruket til 1.157.000 husholdninger i Marokko, ifølge EU-kommisjonen.

De neste fasene av prosjektet, Noor-2 og Noor-3 er planlagt ferdigstilt i 2016 og 2017, og en anbudsinnbydelse åpner også for Noor-4, ifølge Theguardin.com.

Noor-1 og Noor-2 vil alene koste rundt to milliarder dollar (10,7 milliarder kroner), og er finansiert av Moroccan Agency for Solar Energy (MASEN) med blant annet Europa-kommisjonen som garantist, ifølge Moroccoworldnews.com.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Hyttebyggere er i ferd med å bli mer miljøbevisste

 
Derfor er klimaavtalen viktig  

Solkraftverk steker fugler i luften   (2014)