USAs president Barack Obama og Sør-Koreas president Park Geun-hye lover strenge og omfattende sanksjoner mot Nord-Korea etter landets prøvesprengning onsdag.

De to statslederne hadde en 20 minutter lang telefonsamtale torsdag morgen der de ble enige om å jobbe tett sammen for en tydelig resolusjon i FNs sikkerhetsråd, opplyser sørkoreanske myndigheter.

Sør-Koreas forsvarsminister Han Min-koo sier at regjeringen i Seoul er innstilt på nedrustning og avviser at de vil gå til det skritt å skaffe seg atomvåpen. Det er uklart hvordan Sør-Korea vil trappe opp forsvaret mot nord, men landet er i samtaler med USA om strategiske ressurser på den koreanske halvøya, ifølge en kilde i det sørkoreanske militæret.

Han sier at det kan bli aktuelt å skru på de mye omtalte høyttalerne som sendte propagandameldinger over grensa til Nord-Korea inntil de ble slått av i august i fjor, i tråd med avtalen landene inngikk om å dempe spenningene.

Nord-Korea gikk da samtidig med på å oppheve krigserklæringen som regimet innførte tidligere.

Da USAs utenriksminister John Kerry traff Japans utenriksminister Fumio Kishida onsdag, understreket han behovet for en internasjonal reaksjon på Nord-Koreas atomprøvesprengning.

– Utenriksministeren gjentok USAs soleklare forpliktelse til Japans sikkerhet og understreket viktigheten av en samlet internasjonal reaksjon på Nord-Koreas provoserende handlinger, melder det amerikanske utenriksdepartementet.

Republikanerne vurderer å fremskynde et lovforslag i USA neste uke som kan skjerpe straff mot utenlandske bedrifter som handler med Nord-Korea.

I kjølvannet av det som skal være Nord-Koreas fjerde prøvesprengning onsdag, vurderer den republikanske ledelsen i Representantenes hus å utvide sanksjoner mot Nord-Korea ved å fremskynde et lovforslag med strengere straff for utenlandske selskaper som handler med Pyongyang. Det kan bli lagt fram i Representantenes hus og stemt over allerede neste uke.

Demokraten Eliot Engel, som sammen med republikanernes Ed Royce står bak lovforslaget, sier at med tanke på ryktene om Nord-Koreas atomprøvesprengning bør forslaget absolutt opp til vurdering og avstemning.


Les også: USA: Ingen hydrogenbombe i Nord-Korea
 

Sikkerhetsrådet vil skjerpe straffetiltakene

Krever å bli sett av USA

 
Hiroshima-smell i bomben

Norge fordømmer prøvesprengning

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.