Den bitre striden mellom de to oljerike landene Saudi-Arabia og Iran øker i styrke. Iranerne anklaget Saudi-Arabia for bombeangrep mot den iranske ambassaden i Jemens hovedstad Sana torsdag. Da DN gikk i trykken var ikke denne meldingen bekreftet av uavhengige parter.

– Dersom dette viser seg å stemme, er det svært alvorlig. Iranere vil bruke det for alt det er verdt. Begge vil forsøke å eskalere konflikten. Det er en farlig situasjon, sier Toby Matthiesen, seniorforsker ved University of Oxford.

Halshuggingen av den skriftlærde sjiamuslimske Nimr al-Nimr i Saudi-Arabia lørdag førte til at iranske demonstranter angrep den saudiarabiske ambassaden i Teheran i helgen. Saudi-Arabia svarte med å kutte diplomatiske forbindelser med Iran.

Usikre på USA

Et fat nordsjøolje endte torsdag på drøye 34 dollar fatet. Normalt pleier uro i Midtøsten å føre til høyere oljepriser, men lavere etterspørsel og børsfall i Kina gjør at oljeprisen holder seg på historisk lave nivåer.

Store mengder olje sendes i tankskip langs Jemens kystlinje, via Adenbukten til Suezkanalen.

– Jeg blir overrasket hvis det kommer til en direkte konfrontasjon mellom Iran og Saudi-Arabia. Det er mer sannsynlig at konfliktene i Jemen og Syria eskalerer. All diplomatiet de siste månedene blir undergravd av Iran og Saudi-Arabia, spesielt i Jemen. Det er en tragedie for menneskene der, men også frustrerende for Vesten, som har brukt masse ressurser på diplomatiske forhandlinger. Alt arbeidet ser ut til å være bortkastet, sier professor Kristian Coates Ulrichsen ved Baker Institute i USA, en av verdens fremste forskere på gulflandene.

Jemen-konflikten kan deles inn i to blokker: den Iran-støttede houthi-militsen på den ene siden; president Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, som støttes av Saudi-Arabia med allierte, på den andre siden.

– Saudi-Arabia er blitt mye mer offensive i utenriks- og forsvarspolitikken i løpet av det siste året. Landet har gått til krig i Jemen, forsvarsministeren har erklært en egen militærallianse i kampen mot terrorisme og denne henrettelsen er nok et eksempel på at saudierne går sine egne veier, sier Ulrichsen.

– Føler Saudi-Arabia seg mer isolert med tanke på at Iran er i ferd med å bli tatt inn igjen i varmen?

– Ja, til en viss grad. Jeg tror kongefamilien ikke lenger føler at de har en like sterk støtte fra USA etter atomavtalen med Iran. Saudierne kan ikke lenger stole på USA i Midtøsten. Mentaliteten er at «hvis ikke vi kan stole på vår mangeårige allierte, må vi gjøre det selv. Vi er alene, og må klare oss på egen hånd», svarer Ulrichsen og legger til:

– USA har i lang tid utformet sikkerhetspolitikken i Midtøsten for saudierne. Nå har nabolaget blitt så farlig at Saudi-Arabia ikke ser seg tjent med å sette USAs interesser først.

«Polariserer regionen»

– Saudi-Arabia er blitt mye mer aggressive i Jemen. Silkehanskene er av. Det er ikke lenger noen grunn til å late som om angrepene ikke utgjør en trussel mot sivile, sier Ulrichsen.

DN skrev onsdag at den nye betente krangelen mellom Saudi-Arabia og Iran tydeliggjør nye maktallianser i regionen: sjiamuslimske Iran med Irak, Syria og Libanon mot sunnimuslimske Saudi-Arabia, alle gulflandene, Egypt, Tyrkia og Jordan.

Saudi-Arabias forsvarsminister Mohammed bin Salman lanserte i desember en egen militærallianse med sunnimuslimske land i kampen mot terror. Noen måneder tidligere ble Iran, Irak og Syria med støtte fra Russland, enige om et operativt hovedkvarter for militære operasjoner med base i Bagdad.

– Saudierne forsøker å unngå isolasjon. Henrettelsen av al-Nimr ga reaksjonen de håpet på. Jo mer sekterisme, desto bedre er det for Saudi-Arabia. Det polariserer regionen og tvinger sunnistater til å alliere seg med Saudi-Arabia mot Iran, sier Matthiesen.

Spre sjiaislam

Saudi-Arabia og Iran har vært erkefiender i 37 år. Konflikten brøt ut etter den islamske revolusjonen i Iran i 1979. Saudi-Arabia fryktet at Iran ville spre sjia­revolusjonen og inspirere ­sjiamuslimene i landet, som utgjør mellom ti til 15 prosent av befolkningen.

Over tre tiår med noen av verdens strengeste sanksjoner nærmer seg slutten for Iran. Det er ventet at mange av sanksjonene mot Iran oppheves i løpet av noen måneder etter fjorårets enighet om en atomavtale.

– Saudi-Arabia liker ikke at USA forsøker å spille på to hester, og vil forhindre at Iran og USA kommer nærmere hverandre. Jeg tror USA vil fortsette å være en viktigere alliert for Saudi-Arabia. Det tar tid å myke opp forholdet mellom USA og Iran, sier Matthiesen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.