Uttalelsen kommer i et intervju med den tyske avisen Bild. Der sammenligner Putin Assad med den amerikanske varsleren Edward Snowden, som fikk asyl i Russland i 2013.

– Det var definitivt vanskeligere å gi asyl til Snowden enn det vil være i Assads tilfelle, sier han.

Putin sier samtidig at det er for tidlig å si om Russland kan bli nødt til å beskytte Assad, som styrer et land som de siste fem årene har vært herjet av borgerkrig.

– Først må den syriske befolkningen kunne stemme. Deretter får vi se om Assad må forlate landet, dersom han skulle tape valget, sier han.

– Trenger ny grunnlov

I Bild-intervjuet sier Putin også at han mener det første steget mot en politisk løsning på Syria-konflikten vil være at landet begynner å utforme en ny grunnlov.

– Jeg mener det er nødvendig å bevege seg mot en grunnlovsreform. Det er selvfølgelig en komplisert prosess. Og etter det, med en ny grunnlov som grunnlag, bør Syria holde tidlige valg på president og nasjonalforsamling, sier den russiske presidenten.

Fortsetter støtten

Russland har i flere måneder støttet Assad og hans styrker med kampfly og våpen. Ifølge Putin innebærer dette også støtte til syriske opprørsgrupper som er lojale til Assad, og som kjemper mot ekstremistgruppen IS.

Putin innrømmer at han synes Assad har gjort mange dårlige valg i løpet av konflikten i landet, men sier Russland vil fortsette å støtte presidenten.

– Konflikten er blitt så stor på grunn av påvirkningen fra land utenfor Syria, med våpen, penger og krigere. Assad kjemper ikke mot sin egen befolkning, men mot dem som tar til våpen mot regjeringen.

Saudi-Arbia og Iran

FNs sikkerhetsråd og flere land har stilt seg bak det såkalte veikartet for fred i Syria. Det innebærer fredsforhandlinger mellom partene i konflikten i løpet av måneden, men flere eksperter tror den planlagte startdatoen, 25. januar, ryker.

Én av årsakene til det, er ifølge Putin det kritisk dårlige forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran etter henrettelsen av den sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr i Saudi-Arabia.

Striden mellom de regionale rivalene vil helt klart komplisere veien mot fred i Syria, mener den russiske presidenten, ifølge Bild.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.