Oljesmellen er i ferd med å feste et hardt grep på økonomiene i de fleste store oljeproduserende landene.

Også i Norge merkes kollapsen i oljeprisen godt, selv om økonomien, målt i fastlands-bnp, halte i land en liten vekst i tredje kvartal ifjor.

Vekst i økonomien kunne imidlertid mange av de såkalte «emerging markets-landene» se langt etter ifjor.

Aller verst gikk det i Jemen der økonomien ifølge IMF-estimater krympet med 28 prosent ifjor, skriver CNN. Protester har brakt landet til randen av borgerkrig. Fafo-forsker Jacob Høigilt mener det er fare for fortsatt kaotiske tilstander i Jemen.

Stort bedre gikk det ikke med økonomien i Sierra Leone ifjor der landets bruttonasjonalprodukt raste 24 prosent fra året før. Ebola-epidemien som offisielt ble avblåst i slutten av eugust bidro til den elendige økonomiske utviklingen.

Den tredje svakeste utviklingen i økonomien i 2015 hadde oljelandet Venezuela med et fall på ti prosent. I midten av januar i år innførte Venezuelas president Nicolás Maduro 60 dagers økonomisk unntakstilstand og sier samtidig at krisen i landet er «katastrofal».

Her er de ti landene som ifølge IMF-estimatene opplevde saftig knekk i økonomiene sine ifjor:

1. Jemen -28%

2. Sierra Leone -24%

3. Venezuela - 10%

4. Equatorial Guinea -10%

5. Ukraina -9%

6. Burundi -7%

7. Libya -6%

8. Sør-Sudan -5%

9. Brasil -3.8%

10. Russland -3.7%

Den økonomiske utviklingen i Syria kvalifiserer trolig til en plass på listen, men IMF mangler ifølge CNN data for å lage pålitelige estimater.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: IMF frykter avsporing for verdensøkonomien