Brasil er episenteret for zika-viruset som så langt rammer den nordlige delen av Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia hardest.

Bare i Brasil rapporteres det om rundt 1,5 millioner smittede. Verdens helseorganisasjon (WHO) har slått full alarm og advarer mot en global pandemi. Viruset rammer særlig gravide kvinner, og kan føre til hjerneskader hos fosteret.

Folkehelseinstituttet i Norge anbefaler gravide kvinner å utsette alle reiser til Sør- og Mellom-Amerika.

Olympisk hodepine

Brasilianske forskere mener zika-viruset først kom til Brasil med de mange besøkende til fotball-VM i 2014. Sannsynligvis fra Polynesia, som hadde utbrudd av zika-virus sommeren 2014. Nå kan viruset ødelegge for Rio-OL, som starter i august, fulgt av Paralympics.

Den internasjonale olympiske komité (IOC), i likhet med nasjonale olympiske komiteer, følger utviklingen tett. Representanter for de olympiske komiteene i USA, Storbritannia, Australia og Russland sier ifølge The Telegraph at de er særlig oppmerksomme på risikoen for gravide.

– Risikoen er ingen spøk, sier Mario Andrada, som er talsmann for Rio-OL.
– Risikoen er ingen spøk, sier Mario Andrada, som er talsmann for Rio-OL. (Foto: Afp)
Budskapet fra WHO nå er at det er «svært usannsynlig» at de vil anbefale utøvere å holde seg unna Brasil under OL.

Mario Andrada, talsmann for Rio-OL, sier til The New York Times at det ikke har vært noen diskusjoner om å avlyse eller flytte lekene. Han sier at arrangørene nå går gjennom alle arenaene og problemer med stillestående vann der mygg som bærer zika-viruset klekker. Det har blant annet vært mye kritikk mot arenaen for roing, padling og kajakk i Rio på grunn av problemer med forurenset vann som har gjort utøvere syke.

– Risikoen er ingen spøk, sier Andrada, som påpeker at det psykologiske aspektet er særlig viktig med tanke på utøverne.

For myndigheter, reiseliv og OL-arrangører er frykten at turister vil la være å besøke Brasil, både før, under og etter OL.

Økonomisk krise

Brasil er inne i den verste økonomiske krisen i moderne tid, og landet trenger alle de inntekter det kan få. Kostnadene ble ifjor kuttet med opp mot 30 prosent for å holde seg innenfor det opprinnelige OL-budsjettet på rundt 16 milliarder kroner.

OL skal finansieres av IOC og private sponsorer. Eventuelle budsjettsprekker må dekkes inn av brasilianske myndigheter.

I takt med stupet i oljeprisen falt Brasil inn i resesjon – økonomisk tilbakegang – den verste siden 1930-tallet. Inflasjonen herjer og arbeidsledigheten stiger, og mange steder rundt om i Brasil er i år det tradisjonelle karnevalet avlyst på grunn av pengemangel.

Samtidig herjes Brasil av den verste korrupsjonsskandalen noensinne.

Statsoljeselskapet Petrobras, Latin-Amerikas største selskap, har i årevis vært beryktet for vanstyre og ineffektivitet. Nå står Petrobras i sentrum for en korrupsjonsskandale som strekker seg helt fra regjeringskontorene, kanskje også presidentkontoret, via Kongressen, de ledende politiske partiene, delstatsforsamlinger og høyprofilerte og søkkrike forretningsfolk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen her.