Tirsdag la forsvarsminister Ashton Carter fram sitt utkast til neste års forsvarsbudsjett, som er på hele 5.000 milliarder kroner.

Det er like mye som de åtte neste på lista over land med størst forsvarsbudsjett kommer til å bruke til sammen neste år.

Carter legger ikke opp til et økt amerikansk forsvarsbudsjett, men varsler omdisponeringer for å tilpasse USAs forsvar til det han kaller «et nytt strategisk miljø».

Styrker stridsevnen

Budsjettforslaget inneholder blant annet 30 milliarder kroner til det Carter beskriver som operasjoner for å møte russisk aggresjon i Europa. Dette er en firedobling fra inneværende budsjett.

– Vi styrker vår stridsevne i Europa for å støtte våre NATO-allierte, stilt overfor Russlands aggresjon, sier Carter.

– Dette vil finansiere mye. Flere roterende amerikanske styrker i Europa, mer treninger og flere øvelser med våre allierte, mer forhåndslagret krigsutstyr og forbedret infrastruktur for å støtte det, sier Carter.

Stoltenberg fornøyd

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er glad for Carters løfte om økt amerikansk militærnærvær i Europa.

– Dette er et klart tegn på USAs vedvarende vilje til å bidra til sikkerhet i Europa, heter det i en uttalelse fra Stoltenberg.

– Det vil være et betimelig og betydelig bidrag til NATOs avskrekkelse og kollektive forsvar, heter det videre.

Trapper opp mot IS

USAs forsvarssjef vil også bruke drøyt 65 milliarder kroner på å bekjempe den ytterliggående islamistgruppa IS, en økning på 50 prosent fra året før.

USA begynte luftangrepene mot antatte IS-mål for 18 måneder siden, noe som tærer på lagrene av bomber og raketter.

– Vi har angrepet dem med så mange GPS-guidede smarte bomber og laserstyrte raketter den siste tiden at lagrene av det vi som oftest bruker mot terroristene begynner å tømmes, sier Carter.

– Så vi investerer 1,8 milliarder dollar (nærmere 16 milliarder kroner) i 2017 for å kjøpe 45.000 flere av dem, sier han.

Les også:
– Betydelige forbedringer fra forrige regelverk

Bredt børsfall i USA

Ryanair takket nei til å fly fra Gardermoen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Clinton: - Takk, Iowa!
Clinton: - Takk, Iowa!
Det ble svært jevnt mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders i Iowa mandag. De to kandidatene fikk begge omtrent 50 prosents oppslutning, med Clinton et ørlite hestehode foran da anslagsvis 99 prosent av stemmene var telt opp.
00:44
Publisert: