Torsdag er Norge en av arrangørene av en stor giverlandskonferanse for Syria i London. I den anledning forplikter Norge seg til å gi 2,4 milliarder kroner i Syria-bistand i år, og omlag 10 milliarder kroner over fire år. Bistanden for 2016 er over tre ganger større enn bistanden Norge lovet i 2015.

– Det er en humanitær krise, og den er nær oss, sier statsminister Erna Solberg til DN på St. Ermin's Hotel onsdag kveld etter forberedende møter.

Til sammen har FN bedt om rundt 66 milliarder kroner i støtte til Syria og naboland i år.

– Det er det FN har bedt om totalt sett. Om vi når helt opp i det vet ikke jeg nå. Det kan høres litt tøft ut å nå, men vi kommer til å få en betydelig bedre dekning enn det vi har hatt, sier Solberg.

Lover oppfølging

Solberg lover at norske myndigheter skal følge opp milliardgaven for å sikre at pengebruken gir resultater, og ikke ender opp i unødig bistandsbyråkrati.

– Det jobber vi med på mange områder, og vi jobber gjennom mange ulike organisasjoner. Alt går ikke gjennom FN. Dette går gjennom ulike bistandsorganisasjoner, sier hun.

– Så dette skal gi målbare resultater, og er ikke en pengegave vi gir for vår egen samvittighets skyld?

– Selvfølgelig. Vi er opptatt av at barn går på skole. Vi er opptatt av at verdens matvareprogram leverer ut matrasjoner til folk. Vi følger opp og jobber med det, sier Solberg.

På forrige givermøte i Kuwait lovet Norge å bruke 750 millioner kroner på Syria i 2015, men endte opp med å bruke 1,57 milliarder kroner.

Onsdag møtte Solberg Storbritannias statsminister David Cameron i Downing Street number 10, mens utenriksminister Børge Brende var i flere møter for å mobilisere andre giverland. 13,5 millioner mennesker trenger humanitær hjelp i det borgerkrigsherjede landet. Samtidig har 4,5 millioner syrere flyktet fra landet, de fleste av dem til naboland der hjelpetilbudet er begrenset.

Brøkdel

Pengebruken det er snakk om, er uansett bare en brøkdel av det det koster å ta imot syriske flyktninger i europeiske land. Da DN snakket med leder for FNs utviklingsprogram Helen Clark i Davos nylig, ga hun uttrykk for at fjorårets flyktningbølge inn i Europa har fått fart på den vestlige giverviljen.

Det er også ventet at USAs utenriksminister John Kerry vil annonsere et større amerikansk bidrag i London torsdag.

Til sammen stiller over 30 regjeringssjefer og representanter fra over 60 land på konferansen. Solberg er medarrangør sammen med Cameron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Kuwaits emir al-Sabah og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

 

Les også: FN: Pause i Syria-samtaler fram til 25. februar

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.