Investoren Kyle Bass hos Hayman Capital Management var blant de første som identifiserte problemer i den amerikanske boliglånsmarkedet før 2008. Dette tjente han gode penger på.

I 2011 spådde han at den japanske yenkursen ville falle kraftig når landets sentralbank ville komme med nye tiltak for å støtte opp rundt regjeringens økonomiske tiltak. Han fikk rett. Den japanske yenkursen falt fra 78 til 120 mot en dollar på kort tid.

Venter store tap

Nå er det den kinesiske banksektoren Bass ser kommende problemer for. Den kinesiske banksektoren har vokst til å ha en forvaltningskapital på rundt 35000 milliarder dollar – tre ganger større enn Kinas bruttonasjonalprodukt.

Kyle Bass mener at bankene vil bli tvunget til å bokføre store tap på utlån om kort tid. Når dette skjer må myndighetene komme raskt på banen med frisk kapital. Dette er penger som vil komme fra valutareservene.

De kinesiske valutareservene har falt fra over 3900 milliarder dollar i juni 2014 til 3300 milliarder dollar ved utgangen av 2015. Det har vært stor kapitalutførsel på rundt 100 milliarder dollar i måneden fra Kina siden ifjor høst.

I et intervju med CNBC sier Bass at den kinesiske økonomien er avhengig av å opprettholde valutareserver på minimum 2700 milliarder dollar for å kunne ha normal drift for økonomien. Dette skal være basert på anbefalinger fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

- De vil nå dette beløpet i løpet av de neste fem månedene. Det er mange som tror de kan bruke fra valutareservene inntil det ikke er noe igjen. Det stemmer ikke. De har kun noen få måneder igjen før de er inne i et virkelig farlig område, sier han til CNBC.

- På krisenivåer

Like etter årtusenskiftet ble kinesiske banker tilført frisk kapital og fjernet store tapsbomber fra balansene i forkant av delprivatisering og børsnotering. Den kinesiske økonomien har hatt en gjennomsnittlig vekst på rundt ni prosent de siste 15 årene.

Banksektoren har gått fra å tildele statskontrollerte banker kapital til å konkurrere om kundene. Dagens eiendomsmarked har vokst opp de siste 15 årene med massiv nybygging – som regel finansiert av storbankene.

- Altfor få er opptatt av den kinesiske banksektoren. Det vil endres i år. Industriproduksjonen er på krisenivåer og Kina hadde den laveste nominelle veksten i bruttonasjonalproduktet på 40 år i fjerde kvartal, sier han.

Kinesisk devaluering

Han tviler ikke på at den kinesiske sentralbanken vil klare å tilføre bankene nødvendig kapital, men han tror dette vil føre til en kraftig devaluering av den kinesiske yuanen.

- Når du ser på ubalansene og størrelsen på økonomien deres vil det bli en devaluering på 30 til 40 prosent til slutt, sier han til CNBC.

Han er ikke den første som har kommet med dommedagsprofetier for den kinesiske økonomien. De fleste som har satset penger mot Kina har tapt stort. I intervjuet sier Bass at det er satset milliarder av dollar på å shorte den kinesiske yuanen – en metode som gjør at investorer vil tjene penger hvis valutakursen faller.

- Dette er ikke en overdrivelse og det er ingen fartsdump for den kinesiske økonomien. Dette dreier seg om feilallokering av kapital og at konsekvensene viser seg. Du kan ikke la banksektoren vokse med 1000 prosent på ti år uten å ha en runde med tap. Og valutaen din kan ikke forbli sterk hvis du må foreta justeringer i bankbalansene, sier han.

Markedene

Det er ny optimisme ved de fleste asiatiske aksjemarkedene på torsdag formiddag med en gjennomsnittlig oppgang på over en prosent i de fremvoksende markedene.

Råvareselskapet Rio Tinto, som er børsnotert i Australia, har steget med 8,5 prosent i dag. Aksjekursen har falt med 33 prosent det siste året.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt på torsdag formiddag, og er ned rundt én prosent klokken 06 norsk tid.

Industrikonglomeratet Toshiba stupte med seks prosent ved børsåpning, men har tatt seg opp og ligger 1,4 prosent høyere. Selskapet kom med en advarsel før børsen åpnet om at regnskapsskandalen som ble avslørt i fjor kan føre til større tap enn tidligere antatt.

De tidligere anslagene ligger på et underskudd på 550 milliarder yen (43 milliarder kroner) for regnskapsåret som avsluttes i mars.

DN Direkte inngår som en del av DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.

 

Les også: Kina endrer boliglånspolitikken
 

Frykter Kina-sjokk: - Da får vi bråstans  

Følg markedet på DN Investor HER

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no