Denne måneden legger Sør-Afrika frem sitt statsbudsjett for 2016. Da må Sør-Afrikas president Jacob Zuma og hans regjering overbevise både investorer og kredittvurderingsbyråer om at økonomien kan føres på rett kurs. 

Sør-Afrikas økonomi har nemlig lenge vært i hardt vær, blant annet som følge av:

  • Svak økonomisk vekst.
  • Råvareprisene har falt. Særlig har lave metallpriser påvirket, ettersom landet er en stor metalleksportør. Sør-Afrikas valuta, randen, er svekket betydelig det siste året. For ett år siden kostet en dollar oppunder 12 rand. I dag koster en dollar omtrent 16 rand, og Nordea anslår at den vil koste 17 rand om 3 måneder.
  • Tørke i landet driver opp prisen på mat, og bidrar til økt inflasjon.
  • Vedvarende strømsvikt i store deler av landet lammer deler av økonomien.
  • Offentlig gjeld øker, og landets finansdepartement anslår Sør-Afrikas budsjettunderskudd å ligge på 3,8 prosent for 2015/2016.

Kredittvurderingsbyråene Fitch og Standard & Poor's har begge nedgradert Sør-Afrikas kredittvurdering til ett hakk over søppelstatus.

Nordea-analytiker  Lisa Alexandersson følger Sør-Afrika tett.
Nordea-analytiker Lisa Alexandersson følger Sør-Afrika tett. (Foto: Nordea)

Moody's har Sør-Afrika to hakk over søppelstatus. Alle tre byråene har lagt til grunn negative utsikter for landet.

Ser økt risiko for søppelstatus

- Risikoen for en nedgradering har økt betydelig siden i fjor, sier analytiker på fremvoksende markeder Lisa Alexandersson i Nordea, til DN. Hun følger Sør-Afrika tett.

- Konsekvensene av en nedgradering vil være skadelig for Sør-Afrikas økonomi. Det vil lede til færre investeringer inn til landet, og økt press på valutaen, sier hun.

- Kan det bli så ille at landet må be IMF om økonomisk hjelp?

- Den muligheten har jeg ikke tatt hensyn til. Det vil kun fremtiden vise, vi har i hvert fall ikke inkludert et slikt scenario i våre prognoser, sier Alexandersson.

Dersom råvareprisene stabiliserer seg og den økonomiske veksten tar seg opp, anslår Nordea at Sør-Afrikas økonomi skal ta seg gradvis opp igjen fra 2017.

Tre finansministre på en uke

Flere faktorer utenfor Sør-Afrikas kontroll har bidratt til å presse landets økonomi. Men den politiske styringen av landet har også bidratt til utbredt skepsis blant både investorer, ratingbyråer og politikere.

I desember byttet Zuma finansminister to ganger, som førte til stor investorskepsis og et bratt fall i verdien til den sørafrikanske valutaen.

Det er denne boligen Zuma har brukt skattepenger tilsvarende flere hundre millioner kroner på å pusse opp. Presidenten har sagt seg villig til  betale tilbake deler av beløpet. Bilde fra 2012. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
Det er denne boligen Zuma har brukt skattepenger tilsvarende flere hundre millioner kroner på å pusse opp. Presidenten har sagt seg villig til betale tilbake deler av beløpet. Bilde fra 2012. Foto: AP Photo/NTB Scanpix (Foto: Ap)
I tillegg til interne maktkamper i African National Congress (ANC), partiet som ble grunnlagt av Nelson Mandela og som nå styrer landet, har Zuma også vært utsatt for flere hundre anklager om korrupsjon de siste årene.

Den siste korrupsjonsskandalen behandles fortsatt i Sør-Afrikas rettssystem, og handler om at presidenten brukte statlige midler tilsvarende Lover bot og bedring for luksusoppussing

Norske sparepenger går tapt

Flere nordmenn har satt sparepengene sine i fond som investerer i Sør-Afrika. (Saken fortsetter under)

 

 

Ifølge analysebyrået Morningstar har alle norske fond som investerer i såkalt vekstmarkeder, deriblant Sør-Afrika, fått en negativ avkastning så langt i år.

- Det finnes mange gode selskaper i Sør-Afrika, men ettersom økonomien har vært svak har vi vært forsiktige med å investere i selskaper som har all sin eksponering mot denne enkeltøkonomien, sier forvalter Oddbjørn Dybvad i Odin til DN.

Den norske fondsforvalteren Odins vekstmarkedsfond, Odin Emerging Markets, er ned 7,6 prosent i år. Fondets referanseindeks er ned ti prosent. Fondet, som har 895 millioner kroner under forvaltning, er det beste norske fondet innenfor Morningstars «globale vekstmarkeder»-kategori så langt i år.

12,7 prosent av fondet er investert i Sør-Afrika, som er det enkeltlandet med størst investeringer fra fondet. Syv prosent av hele fondet er investert i det sørafrikanske konglomeratet Bidvest. Flere av de norske vekstmarkedsfondene er investert i dette selskapet.

Tre prosent av fondet er investert i Teleselskapet MTN.

Disse investeringene til sammen har gitt en positiv avkastning på den sørafrikanske børsen, men den svake sørafrikanske valutaen visket bort gevinsten målt i norske kroner.

Avkastningen i norske kroner det siste året blir følgende:

Bidvest: -4%

MTN: -45%

Dybvad understreker at disse selskapene har gitt en avkastning i norske kroner på henholdsvis 83 prosent og minus åtte prosent de siste fem årene.

Ser «definitivt» utfordringer

Skagen Kon-Tiki er et annet fond som investerer i fremvoksende økonomier. Fondet forvalter over 36 milliarder kroner, der mesteparten er investert i Sørøst-Asia. Oppunder seks prosent av fondet er investert i Sør-Afrika.

- Vi har strålende track record i Sør-Afrika det siste året, sier fra porteføljeforvalter Knut Harald Nilsson

- Sør-Afrika har definitivt sine utfordringer, men har også mange interessante kvalitetsselskaper. I tillegg er selskapsstyringen generelt god, mener han.

Skagen er også investert i Bidvest, i tillegg til teknologiselskapet Naspers og Johannesburg Stock Exchange.

Ifølge Skagenfondene har de tre største sørafrikanske investeringene til sammen bidratt med 222 millioner til avkastningen i fondet i 2015.

Så langt i år er Skagen Kon-Tiki ned 12,5 prosent. Fondets referanseindeks er ned 10,2 prosent.

Les også på DN.no:

Verdens største selskap i kamp mot kriserammet øyparadis

Oljeskatt-forslag får kjølig mottakelse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Asia i dag: Forsøker å forhindre systemkollaps

Se DNTV:

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble
Den britiske astronauten Tim Peake er stasjonert på Den internasjonale romstasjonen ISS. Tirsdag stilte han opp på en direktesending som ble overført til nesten 300 000 skolebarn i Storbritannia.
01:48
Publisert: