Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
ILLUSTRASJONSFOTO: Eivind Senneset
ILLUSTRASJONSFOTO: Eivind Senneset les mer

Ikea

EU-etterforskning: Ikea har unndratt milliarder i skatt

Den svenske møbelprodusenten skal ha har unndratt en milliard euro i skatt de siste seks årene, ifølge en etterforskning igangsatt av EU-politikere.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Over helgen konkluderte en EU-initiert etterforskning med at den svenske møbelprodusenten Ikea har unndratt over en milliard euro, tilsvarende oppunder ti milliarder kroner etter dagens kurs.

Selskapet skal ha brukt skattetriks i Nederland, Luxemburg, Belgia og Liechtenstein for å unngå skattebetalingene. Det er en gruppering i Europaparlamentet, De europeiske grønne og Den europeisk frie allianse, som står bak etterforskningsrapporten.

Rapporten anklager Ikea for å unndra betaling av skatt på 84 prosent av såkalte royalty-betalinger fra Ikea-butikker verden over på anslagsvis 14,3 milliarder euro. Royalty-betalinger er en type salgshonorar.

Et skråsikkert anslag kunne ikke gjøres av etterforskerne på grunn av begrenset offentlig tilgjengelig informasjon.

Ikea svarer ifølge Financial Times følgende på anklagen:

- Ikea Group betaler skatter i henhold til lover og regler, hvor enn vi har en tilstedeværelse, enten som produsent, utsalgssted eller i noen annen rolle. Vi har forpliktet oss til å drive ansvarlig og bidra til samfunnet der vi opererer.

Selskapet ønsket ikke kommentere rapporten direkte, men hevder selv å ha betalt 822 millioner euro i selskapsskatt med en effektiv skattesats op 19 prosent i tillegg til 700 millioner euro i andre skatter. Det tilsvarer 1.552 millioner euro, over 15 milliarder kroner.

Europakommisjonen er på offensiven etter utallige eksempler på multinasjonale selskaper, som Google, Facebook, Microsoft og Ikea, som utnytter forskjellene i skatteregler mellom land til å minimere skatteregningen. For eksempel er det anslått at Google har betalt under tre prosent i skatt på inntektene de har hatt i Storbritannia de siste ti årene, slik DN har skrevet tidligere.

Les også om Ikeas skattetrøbbel i Norge:

Rettsoppgjør om skattesmell på 123 millioner (DN+)

Les også på DN.no:

EU på skattejakt  (DN+)

-Kamprad gjemmer Ikeas milliarder  

Har tjent 200 mrd. siden 2000  

Asia i dag: Dødsstøt for «Abenomics» i Japan

Kim Jong-un holdt rakettbankett

Duket for strid om ny høyesterettsdommer i USA

Se DNTV:

Bli med in i Karis Gründerhub i London

Kari Bech-Moen sa opp lederjobben i Telenor, flyttet med mann og barn til London og ble gründer:

 

 

 

 

Utenriks EU Nederland Luxemburg Belgia Liechtenstein Ikea
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.