Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Jim Rogers er kjent som en mann med klare meninger. Foto: Gunnar Blöndal.
Jim Rogers er kjent som en mann med klare meninger. Foto: Gunnar Blöndal. les mer

Pengepolitikk

- Vi kommer alle til å betale en fryktelig pris

Raljerer over verdens sentralbanksjefer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Siden finanskrisen har verdens sentralbanker tatt i bruk utradisjonelle virkemidler i et forsøk på å få fart på økonomiene og innfri landenes inflasjonsmål. Dette har skjedd ved rentekutt og å pøse penger inn i markedet ved hjelp av såkalte kvantitative lettelser.

Etter mange år med rekordlave renter har stadig flere sentralbanker de siste årene sågar innført negative styringsrenter.

Sist ut var Sveriges sentralbank Riksbanken som forrige uke kuttet reporenten til minus 0,5 prosent fra tidligere minus 0,35 prosent.

Advarer om finansiell dommedag

Sentralbankenes utradisjonelle og omfattende inngripen i markedet er omstridt, og etter over syv år uten at målene er oppnådd har kritikken tiltatt.

Denne gangen er det den nesten legendariske investoren Jim Rogers som går knallhardt ut mot verdens sentralbanker.

I et intervju med CNN Money advarer Rogers om at en finansiell dommedag er rett rundt hjørnet, og at det blir drevet av «hjernetomme» sentralbanksjefer.

- Vi kommer alle til å betale en fryktelig pris for inkompetansen til disse sentralbanksjefene. Vi har en gjeng akademikere og byråkrater som ikke har en anelse om hva de holder på med. Disse folkene tror de er smartere enn markedet. Det er de ikke, sier Rogers til CNN Money.

Den største feilen

Den største feilen som sentralbanksjefene gjør at de ikke lar markedene korrigere seg selv, hevder Rogers. Han mener korreksjoner i markedene er både normale og nødvendige, og viser til at det «mot normalt» ikke har vært en skikkelig korreksjon i det amerikanske aksjemarkedet siden finanskrisen kulminerte i 2009. (Saken fortsetter under).

Les også i DN (+)

  – Takker Gud for kronekursen

Ibiza-eier fryker seg over den lave kronekursen.

Det sentralbankene egentlig gjør ifølge Jim Rogers er at de bare prøver å redde aksjemarkedene og hjelpe meglere til å beholde sin Lamborghinier.

I gårsdagens morgenrapport fra DNB Markets er også verdens sentralbanker og deres handlinger et tema.

«Det flere i økende grad uroer seg for, er om sentralbankenes negative renter og verdipapirkjøp er rett medisin. Når lønns- og inflasjonspress har sviktet, har sentralbankenes svar vært mer av samme medisin. Lavere renter og enda mer verdipapirkjøp. Det kan imidlertid virke som om pasienten responderer stadig dårligere på behandlingen. Da Bank of Japan overraskende innførte negative renter, varte svekkelsen av yenen om lag en uke. Og siden har yenen styrket seg kraftig. For Riksbanken varte effekten på den svenske kronen av rentekuttet i forrige uke under et døgn», skriver DNB Markets i sin morgenrapport tirsdag.


Les også: Investorlegende advarer: Kollaps i Europa, hard landing i Kina og krise i Russland

Renter nær null har ikke virket. De har hoved­sakelig gitt større finansformuer og nye markedsbobler. (DN+)

 
Stopp pengetrykkingen - ellers risikerer verden en ny finanskrise

Slakter pengetrykkingen til Federal Reserve  (2013)

 

Følg markedsutviklingen på DN Investor

Utenriks Verdensøkonomien Renter Pengepolitikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.