– Avskyelige brudd på menneskerettighetene og folkeretten fortsetter med uforminsket styrke, forverret av åpenbar straffrihet, skriver FNs uavhengige granskingskommisjon for Syria i sin siste rapport.

Ingen av de stridende partene i Syria respekterer folkeretten, sa granskingskommisjonens leder Paulo Pinheiro da rapporten ble presentert i New York mandag kveld.

– Ignorerer forpliktelser

USA og Russland presser partene til å implementere en midlertidig våpenstillstand fra lørdag. Den vil gjelde for syriske regjeringsstyrker og opprørsgrupper, men ikke for IS og Jabhat al-Nusra, som FN definerer som en terrororganisasjon.

– Paradoksalt nok er det de samme internasjonale og regionale aktørene som tilsynelatende presser på for en fredelig løsning på krigen, som fortsetter å nøre opp under den militære opptrappingen, heter det i rapporten.

Forpliktelsene i FNs sikkerhetsråds Syria-resolusjoner er i stor grad ignorert, heter det videre. FN-kommisjonen slår fast at partene i Syria fortsatt begår krigsforbrytelser i stor skala.

– Forbrytelser mot menneskeheten begås fortsatt av regjeringsstyrker og av terrorgruppen ISIS (IS), skriver panelet i den 31 sider lange rapporten.

Kjemiske våpen

Russisk-syriske luftangrep har den siste tiden drevet titalls tusen menn, kvinner og barn på flukt.

– Vilkårlige og uforholdsmessige angrep mot sivilbefolkningen må stanse, heter det i rapporten.

Panelet har i lang tid fordømt de stridende partenes bruk av sult som våpen i krigen.

– Regjeringsstyrker, væpnede grupper som kjemper mot regjeringen, og terrororganisasjoner utfører beleiringer med påfølgende utsulting og nekter tilgang til nødhjelp, skriver kommisjonen.

FN-panelet gransker dessuten beskyldninger om bruk av kjemiske våpen, deriblant klor- og sennepsgass, fra ulike parter i konflikten.

Ingen tilgang

FN-panelet understreker behovet for at noen må stilles til ansvar som en sentral del av fredsprosessen. En konfidensiell liste over mistenkte krigsforbrytere og militærenheter ligger innelåst i en safe i FNs hovedkvarter i Genève.

Vetomaktene Russland og Kina har tidligere stanset ett forsøk fra vestlige land på å oversende konflikten til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Syria er ikke ICC-medlem, så domstolen kan bare ta saken dersom FNs sikkerhetsråd ber den om det.

Rapporten dokumenterer overgrep begått mellom juli i fjor og januar i år og er basert på 415 intervjuer utført i regionen og i Genève. Kommisjonens medlemmer har blitt nektet adgang til Syria siden den ble etablert i 2011.

FN sluttet å føre oversikt over drepte i Syria-krigen i for halvannet år siden. Da inneholdt verdensorganisasjonens dødsliste for Syria 250.000 navn. Forrige uke publiserte det Beirut-baserte forskningssenteret Syrisk senter for politisk forskning (SCPR) en rapport som anslo at krigen har kostet 470.000 menneskeliv.

Les også: Bashar al-Assad vil holde valg i Syria

 
Mistura: – Syria-samtaler kan gjenopptas veldig snart

Våpenhvile i Syria kan tre i kraft lørdag  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.