Da det ble snakk om flyktningmottak i for eksempel Montebello-området på vestkanten i Oslo tok det ikke lang tid før det også kom sterke reaksjoner. Denne uken kom så avgjørelsen om at planleggingen av et mottak på Montebello med plass til opptil 1.000 asylsøkere er lagt på is.

Sverige er de siste årene blant landene i Europa som har tatt imot flest flyktninger fra krigsherjede og fattige områder. I Stockholm planlegges nå minst 4.000 nødboliger for flyktninger og alle områder av den svenske hovedstaden er inkludert i prosessen. Også de som regnes som de dyreste og mest fasjonable områdene å bo i, som for eksempel Östermalm og Kungliga Djurgården.

Modulbygg

Det er Svenska Dagbladet som nå kan avsløre kriseplanene og storsatsingen innen etablering av nødboliger i Stockholm. Rundt 1.500 skal stå klare allerede i år, mens rundt 2.500 skal opp i løpet av 2017 og 2018.

Boligene skal bygges med moduler, slik at de er lette å sette sammen og flytte etter behov. Det snakkes om hele kvartal som skal etableres for å gi mer permanente boligalternativ til flyktninger som får innvilget opphold i landet.

- Kvartalene skal stå i syv til ni år, men hensikten er at dette blir midlertidige boliger før de som bor der kommer i arbeid og kan ta del i det vanlige boligmarkedet, sier Lena Karlsson, som har spesielt ansvar for saken i bystyret i Stockholm, til Svenska Dagbladet.

Rettferdig fordeling

Det er i tråd med den nye anvisningsloven at også store svenske byer som Stockholm og Gøteborg pekes ut som etableringssted for tusenvis av flyktninger. For å forsøke begrense lokale protester mot planene er politikerne foreløpig forsiktige med å peke ut konkrete steder. I stedet håndteres det av byråkrater lenger ned i systemet.

Karlsson bekrefter overfor Svenska Dagbladet at det diskuteres med blant annet bydelsledelsene i Östermalm og Kungliga Djurgården, bydeler som gjerne sammenlignes med Frogner og Bygdøy i Oslo. Også Bromma, som med sin beliggenhet nære vannet er blant de dyreste områdene i Stockholm, er et aktuelt sted.

Fra 1. mars gjelder den nye loven i Sverige som gjør at kommunene ikke lenger kan skylde på boligmangel for ikke å ville ta imot flyktninger. Med loven åpnes det derfor også for bruk av moduler og enklere boligbygging for på den måten å kunne fordele flyktningene mer rettferdig.

Andre nyheter

Dansk krise: En opphetet debatt om miljø- og matminister Eva Kjer Hansen har ført Folketinget bak lyset har skapt full politisk krise i Danmark. Bedre ble det ikke av at De Konservative torsdag gjorde det klart at de stiller seg bak det mistillitsforslaget den røde blokken i Folketinget har foreslått mot Hansen. Dermed felles også trolig ministeren neste uke. Samtidig står hele regjeringens fremtid nå på spill når statsminister Lars Løkke Rasmussen må avgjøre om han skal la sin minister og partikamerat gå, eller gi henne støtte og sette hardt mot hardt.  

Kvinnelige lønnsvinnere: En gjennomgang Dagens Samhälle har gjort konkluderer med at kvinnelige toppolitikere og kommunesjefer i Sverige tjener mer enn deres mannlige kolleger i snitt.

- Jeg tror det viser at kvinnelige sjefer har blitt bedre på forhandle lønn. At de ofte er bedre utdannet enn menn vet vi, sier leder Annika Elias i fagforbundet Ledarna til Dagens Samhälle.

Enorm restskatt: Det franske finansdepartementet mener Google er skyldig opptil 15 milliarder kroner i restskatt. Overfor Reuters vil ikke Google kommentere saken. Noen offisiell kommentar har heller ikke kommet fra franske myndigheter. Nylig gjorde Google opp en skatteregning i milliardklassen med britiske myndigheter.

Markedet: Til tross for fortsatt knall og fall på børser i Kina, åpnet toneangivende børser i Europa opp torsdag. Den pan-europeiske nøkkelindeksen Stoxx 600 åpnet opp 1,3 prosent, løftet i hovedsak av oppgang i oljeprisen. Europeiske markeder jubler også for at det som begynte som nedgang på Wall Street onsdag, ble snudd til et relativt solid pluss på slutten av handledagen.

…og helt på tampen: Den svenske byggkjempen JM forbyr kjøtt i personalkantinen. I hvert fall hver mandag, skriver Dagens Industri. Responsen fra de ansatte skal være positiv.

Les også: - Vi snakker kutt nå og en videre senking av banen ned mot null
Lover 10.000 nye arbeidsplasser i nord
Rekordhøyt boligsalg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Benjamin Ausland, hovmester på Maaemo, er svært fornøyd med utmerkelsen og de ansatte jubler.
01:39
Publisert: