Kriminelle nettverk dro inn mellom tre og seks milliarder euro på menneskesmugling, som tilsvarer opp mot 60 milliarder kroner, i 2015. Det er, uten sammenligning forøvrig, omtrent like mye som flyselskapene SAS og Norwegian omsatte for tilsammen i 2015.

Tallene kommer frem i en rapport kalt «Migrant smuggling in the EU» om flyktningestrømmen inn til Europa fra det europeiske politisamarbeidet Europol denne uken.

I rapporten legger Europol frem i detalj hvordan kriminelle nettverk tjener milliarder på menneskesmugling, med liten risiko for å bli tatt. Over 40.000 individer er mistenkt involvert i ulovlig smugling av flyktninger.

Les DNs reportasje om menneskesmuglingen over Middelhavet her: Fluktens profitører magasinetPlus  (DN+)

Av de omtrent én million flyktningene som kom til Europa i 2015, har ifølge Europols granskning 90 prosent kjøpt tjenester fra kriminelle nettverk.

Direktør for Europol Rob Wainwright (t.v.) og EU-kommisær med ansvar for migrasjon og internpolitikk Dimitris Avramopoulos (t.h.) under åpningen av European Migrant Smuggling Centre (EMSC) i den nederlandske byen Haag denne uken. Foto: AFP / ANP / Jerry Lampen / NTB Scanpix
Direktør for Europol Rob Wainwright (t.v.) og EU-kommisær med ansvar for migrasjon og internpolitikk Dimitris Avramopoulos (t.h.) under åpningen av European Migrant Smuggling Centre (EMSC) i den nederlandske byen Haag denne uken. Foto: AFP / ANP / Jerry Lampen / NTB Scanpix (Foto: Afp)

- Å takle denne gigantiske smuglerhandelen er blitt en essensiell del av EUs respons på flyktningkrisen, sier Europol-direktør Rob Wainwright i forbindelse med fremleggelsen av rapporten, og får støtte fra EU-kommisær med ansvar for migrasjon og internpolitikk, Dimitris Avramopoulos.

Ser kriminelle nettverk i Norge

Politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Eurojust i Nederland har jobbet lenge med organiserte kriminelle nettverk tilknyttet menneskesmugling og migrasjon. Eurojust er et EU-organ som jobber med kriminelle saker på tvers av landegrenser i Europa.

Sambandspolitiadvokat Rudolf Christoffersen ved Eurojust. Foto: Paul S. Amundsen / Scanpix
Sambandspolitiadvokat Rudolf Christoffersen ved Eurojust. Foto: Paul S. Amundsen / Scanpix (Foto: NTB scanpix)

- Det vil være naivt å tro at det ikke er personer knyttet til disse nettverkene i Norge. Det sier seg selv at når 90 prosent av flyktningene har kjøpt tjenester fra smuglernettverk og en stor andel av dem oppgir Nord-Europa og Skandinavia som endelig reisemål, så vil det være personer knyttet til disse nettverkene også i Norge.

- Er det da bare et spørsmål om tid før Norge ruller opp en sak om disse nettverkene?

- Nei. Norsk politi er ikke i en posisjon til å etterforske dette på den beste måten. Man har for eksempel ikke mulighet til telefonavlytting i Norge, som eneste land i Europa. Det er et av de viktigste virkemidlene europeisk politi bruker i jakten på de kriminelle nettverkene. I tillegg har Norge en av Europas laveste strafferammer for organisert menneskesmugling på seks år.

Christoffersen mener Norge både bør øke strafferammen og gjøre telefonavlytting mulig i jakten på de kriminelle smuglernettverkene.

45.000 kroner fra Libya til Italia

Smuglernettverkene kommer i kontakt med potensielle migranter gjennom sosiale medier eller offentlige plasser.

Smuglerne skaffer så svært gode falske identitets- og reisedokumenter og setter de reisende i kontakt med båtførere og andre som kan stå for transport til Europa.

Europol viser til et eksempel der en reise fra Libya til Italia for en voksen med tre barn koster 5.200 dollar, om lag 45.000 kroner.

De kriminelle nettverkene opererer også ifølge Europol med å bestikke offentlige ansatte og bruke lovlige bedrifter som hoteller, bilutleiere og reisebyråer til å hvitvaske pengene de tjener på å bringe flyktningene inn til Europa.

- Det er snakk om enorme summer. I 2015 var menneskesmugling blant de mest lønnsomme kriminelle aktivitetene å drive med i Europa. Det står enda sterkere i 2016 enn 2015, sier Christoffersen.

Han frykter at flere barn og unge kan bli ofre for de kriminelle nettverkene i nær fremtid:

- Vi ser nå en kraftig vekst i antall kvinner og mindreårige som kommer til Europa som flyktninger. Denne gruppen er vesentlig mer sårbare for utnytting i form av for eksempel tvangsarbeid og prostitusjon, sier han.

Menneskehandel og narkotika

Flyktningene som bringes inn til Europa brukes gjerne også i sammenheng med annen kriminalitet. Ifølge rapporten utnyttes også flyktningene i forbindelse med narkotikasmugling, menneskehandel og eiendomssvindel. Ifølge Europol er det liten grunn til å tro at det smugles terrorister gjennom disse nettverkene, ettersom terrorgruppene generelt sett ikke trenger smuglernettverkenes hjelp til å reise inn i Europa.

Det er derimot frykt for at terrororganisasjoner er profitører i kulissene bak smuglernettverkene.

- Det er en bekymring at vi ser linker mellom smuglernettverkene og internasjonale terrororganisasjoner. Det er flere saker som har kommet frem der pengene som tjenes på disse flyktningene kommer terrororganisasjoner til gode, sier Christoffersen. 

På grunn av det økende omfanget og økende risikoen for kriminell aktivitet knyttet til flyktningestrømmen, har Europol gjort bekjempelsen av de kriminelle nettverkene til et av sine prioritetsområder i tiden fremover. Nylig involverte også forsvarsorganisasjonen Nato seg for første gang i flyktningkrisen.

BAKGRUNN: Klappjakt på smuglere dnPlus (DN+)

170 kan miste jobben i oljeserviceselskap

Les også:

  170 kan miste jobben i oljeserviceselskap

Maaemo i Oslo får tre Michelin-stjerner  

Donald Trump har vunnet i Nevada  

Oljeavhengigheten struper Russlands økonomi

Se DNTV:

Se også den danske dokumentarfilmen «Under samme himmel» om menneskesmuglingen over Middelhavet.

Dokumentar: Under samme himmel
På Afrikas nordkyst sitter Harouna og drømmer om Europa. I denne danske dokumentarfilmen møter vi menneskene som er villige til å risikere alt for et liv på den andre siden av Middelhavet.
55:59
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.