Før årets så langt viktigste valgdag i USA, såkalte «supertirsdag» (se faktaboks), legges det opp til et stormløp mot den mest populære republikanske kandidaten, forretningsmannen og TV-personligheten Donald Trump.

Etter å ha gått i strupen på Trump i en TV-debatt i forrige uke, har mulighetene økt for den unge Florida-senatoren Marco Rubio (44) til å seile opp som Trumps hovedutfordrer.

BAKGRUNN:

Tror på Trump

På tross av Rubios optimisme, er flere eksperter skeptiske til noen andre republikanske kandidaters muligheter. En meningsmåling blant både demokratiske og republikanske partiledere, politiske strateger og folkevalgte gjennomført av avisen Politico, regner med at Trump gjør så godt som rent bord på supertirsdag.

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier
Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier

- Skulle meningsmålingene få rett, tyder det på at Trump vinner i alle stater utenom Texas, og han vil dermed ha valgkampen så godt som i lommen, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til DN. Han forsker blant annet på USA, og følger den amerikanske valgkampen tett.

Trump har knust all motstand så langt i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, og har så langt vunnet 82 delegater, nesten dobbelt så mye som sine fire utfordrere til sammen. Aldri før har en kandidat vunnet det Trump har gjort, og ikke endt opp som partiets kandidat.

Men Trump har brutt en rekke tradisjonelle barrierer i amerikansk politikk, og det er vanskelig å forutse hvor valgkampens han kan gå til en hver tid. Det gjør Trump upopulær blant ledelsen i partiet.

Folkefavoritten mislikes av partiet

Ledelsen i det republikanske partiet har lenge uttrykt misnøye om Trump og hans uventede vei til toppen av partiet. Tross hans overveldende støtte blant republikanere, er mange skeptiske til hans sjanser i et landsdekkende valg mot demokratene.

- Trump ses på som et skummelt fremmedelement i partiet de ikke vil ha der. Han er uforutsigbar og ledelsen kan ikke kontrollere han. Trump er en rendyrket populist, mens partiledelsen ar alt annet enn det, sier Melby.

Trump blir ofte latterliggjort, både av etablerte politikere, rivaler og store deler av media. Han skifter lett posisjon på en rekke saker, og er sjelden spesifikk når han legger frem sine politiske forlag.

Det som gjør Trump så populær, både ifølge han selv og de fleste observatører, er at han tar opp kampen mot den politiske eliten. Mange amerikanere er misfornøyde med de politiske prosessene i landet, både fra republikanere og demokrater.

- Det er en rekke grunner til at en betydelig del av velgerne er frustrert. Politikerne gjør ikke det de er satt til å gjøre, og den ideologiske splittelsen mellom partiene kommer svært tydelig frem for befolkningen, sier Melby.

De folkevalgte politikerne i den amerikanske kongressen har for eksempel 11 prosents oppslutning i befolkningen etter å ha blitt omtalt som en av de minst produktive i landets historie.

Les mer om valget i USA:

Intensiv ordkrig mellom Trump og Rubio

Trump-tenning i Nevada

Clinton vant suverent

- Washington nærmer seg ekstremt idioti

- Et håpløst system

Se DNTV:

Obama: - Trump blir ikke president

Donald Trump leder blant de republikanske presidentkandidatene, men Barack Obama tror ikke på at han blir USAs neste president.

Obama: - Trump blir ikke president
Donald Trump leder blant de republikanske presidentkandidatene, men Barack Obama tror ikke på at han blir USAs neste president.
01:20
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.