EU-kommisjonen planlegger fredag å legge fram et «veikart» for hvordan Schengen-samarbeidet kan stables på beina igjen før november, ifølge AFPs kilder.

Nyhetsbyrået har sett et utkast og skriver at det inneholder planer for en rask opprettelse av en felleseuropeisk grense- og kystvakt og skjerpet kontroll ved Hellas' sørgrense.

– Vi kommer til å vedta et veikart for hvordan vi kan gjenreise et fullt ut fungerende Schengen-system, sier en kilde i Kommisjonen.

Plan

Ifølge veikartet ønsker Kommisjonen at planene om å opprette en felleseuropeisk grensestyrke skal være virkeliggjort innen september før den skal være i full drift i november.

Videre får angivelig grekerne frist fram til 12. mai med å skjerpe kontrollen ved grensene og utbedre “alvorlige mangler». De fleste migrantene og flyktningene kommer til Europa via Hellas, men registreringen der har så langt vært fraværende. Det er nå håp om at den skal ta seg opp.

Vinke gjennom

Også de andre EU-landene blir bedt om å avslutte praksisen med å “vinke gjennom» migranter og flyktninger på vei gjennom Europa og heller håndtere dem selv.

Kommisjonen ber også de enkelte Schengen-landene om å avslutte ensidig, indre grensekontroll. Norge og flere andre land har innført midlertidige grensetiltak etter kollapsen langs yttergrensene, men lederne i Brussel ønsker et mer koordinert system fram mot en slutt i november.

Bærebjelke

Schengen-avtalen kalles en bærebjelke i EU og gjør det mulig for borgerne i Norge og 25 andre europeiske land å reise fritt innenfor felles yttergrenser.

Men yttergrensene har smuldret under migrasjonskrisen, og statsminister Erna Solberg er blant dem som har konkludert med at systemet har brutt sammen.

Ifølge Kommisjonens anslag kan en Schengen-kollaps gi samlede økonomiske tap på hele 1.400 milliarder euro over ti år. Det er nesten 13.200 milliarder norske kroner etter dagens kurs.
 

Les også: Familieselskap skylder 150 mill.

- Boligtallene er nok en grunn til rentekutt

– Du må tørre å si at du er dritgod

 

Se DNtv: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skal doble salget i Norge:

Skal doble salget i Norge
Lexus viser sportscoupé som skal hjelpe til med en dobling av salget.
01:43
Publisert: