Kronen-Zeitung skriver søndag at utkastet til avtale på toppmøtet går inn for at Schengen-reglene skal håndheves fullt ut, og at praksisen med å vinke asylsøkere gjennom langs Balkanruta dermed blir stengt.

Ifølge avisa blir en stans i flyktningstrømmen høyeste prioritet for EU. Migranter som ikke kan regne med å få asyl, skal sendes tilbake, og Tyrkia skal fra nå av hjelpe til med å sikre EUs yttergrense i Egeerhavet.

Avisa mener dermed at EU-toppmøtet mandag vil markere et vendepunkt i EUs flyktningpolitikk, og at linjen til Østerrike og Visegrad-landene Ungarn, Slovakia, Tsjekkia og Polen med det har vunnet fram.

Bekrefter utkast

Minst én EU-diplomat sier søndag til nyhetsbyrået AFP at de vil «stenge Balkanruta i løpet av de nærmeste dagene». I utkastet står det ordrett at «den irregulære strømmen av migranter langs Vest-Balkanruta går mot slutten. Denne ruta er fra nå av stengt», skriver Kronen-Zeitung.

En annen EU-diplomat bekrefter overfor AFP at denne ordlyden fra et tidligere utkast fortsatt er med, men at delegatene fortsatt ser på utkastet, slik de alltid gjør i forkant av toppmøter.

Overfor Reuters understreker en av diplomatene at teksten trolig vil bli gjenstand for omfattende redigering.

Hjelp til Hellas

Ifølge utkastet skal migranter uten mulighet for asyl sendes tilbake til Tyrkia. Hellas skal sette av 50.000 plasser til potensielle asylsøkere, og EU skal gjøre en maksimal innsats for å hjelpe Hellas og avhjelpe den alvorlige humanitære situasjonen som er i ferd med å utvikle seg.

EU skal også hjelpe Hellas med å overvåke grensene også mot Makedonia og Albania og være på vakt og reagere om nye ruter for migranter oppstår. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Tusk: EU nærmer seg enighet om flyktningene

 
Krisens blindveier dnPlus  

Følg markedene på DN Investor