- Jeg er sikker på at vi kan løse utfordringene med samarbeid. Tyrkia er rede til å jobbe med EU, sa statsminister Ahmet Davutoglu på vei inn til et toppmøte med de 28 EU-landene i Brussel mandag.

Forut for møtet sirkulerte det en mulig avtale om at ikke-syriske migranter skal kunne returneres til Tyrkia fra de greske øyene.

Så la tyrkerne et nytt forslag på bordet. Og det som skulle være et ettermiddagsmøte i Brussel, ble dermed til et kveldsmøte.

- Tyrkia både tilbyr mer og krever mer. Det er mer ambisiøst, sa en EU-kilde.

Hente tilbake

Først og fremst skal tyrkerne ha fremmet en plan om å stanse overfartene til Europa - så langt det er mulig.

Videre skal Davutoglu ha foreslått å ta tilbake økonomiske migranter fra Europa mot at europeerne henter tilsvarende mange kvoteflyktninger direkte fra Tyrkia.

Davutoglu knytter angivelig betydelige krav om økonomiske og politiske gjenytelser til det å ta tilbake flere, og han diskuterte kravene med Tysklands statsminister Angela Merkel søndag kveld.

Han skal ønske mye mer enn de 3 milliarder euroene EU allerede har lovet for større migrasjonssamarbeid. Og han ønsker arbeidet med visumliberalisering for tyrkere i EU ferdigstilt til sommeren sammen med fortgang i landets medlemskapsprosess.

Spekulasjoner

Det var mange spekulasjoner knyttet til mandagens møte i Brussel, og høyst uklart hva konklusjonen ville bli.

- Noe av det vi gjerne vil ha en garanti for, er at i det minste økonomiske migranter som ikke har noe beskyttelsesbehov, kan returneres til Tyrkia når de kommer til Hellas, sa Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen før møtet, men ville gjerne også kunne gå lenger.

- Enda bedre ville det være hvis man kunne returnere alle til Tyrkia, slik at spørsmålet om man bli flyktning i Europa, ikke beror på hvem som har penger til å betale en menneskesmugler, sa han.

Unnværlig

EU ber Tyrkia innstendig gjøre mer for å begrense tilstrømningen av migranter og flyktninger til Europa. Så langt har ikke en samarbeidsavtale fra november gitt store utslag, og til nå i år har rundt 126.000 tatt sjøveien fra Tyrkia til Hellas.

- Tyrkia er unnværlig for EU, og Europa er uunnværlig for Tyrkia, understreket Davutoglu overfor pressen før diskusjonen i Brussel startet.

- Vi har mange utfordringer foran oss. Og den eneste måten å svare på utfordringene på, er gjennom solidaritet. Dette er vårt kontinent sammen, sa han og var nøye med å understreke at Tyrkia også vil snakke om medlemskapet og ikke bare migrasjon.

- Tyrkia er rede til å bli medlem i EU, sa han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.