Flere enn 2.000 flyktninger er kommet fram til de greske havnebyene Pireus og Eleusis. De kom i land på greske øyer før flyktningavtalen med Tyrkia trådte i kraft.

Det opplyser den greske statlige kringkasteren ERT, som siterer kystvakten.

Ved midnatt natt til søndag trådte EUs flyktningavtale med Tyrkia i kraft. Den innebærer at Hellas må ha på plass et system for hurtigbehandling av asylsøknader innen 4. april for alle ankomster fra og med 20. mars. Alle som ikke har et klart beskyttelsesbehov, skal umiddelbart returneres til Tyrkia.

Tyrkia-avtale

For hver syrer som blir returnert, vil EU bosette en person fra en tyrkisk flyktningleir, opptil en grense på 72.000 mennesker.

Hensikten er å stenge hovedruten flyktninger bruker for å komme inn i EU-landene og å ta motet fra menneskesmuglere.

Effekten av avtalen er ikke umiddelbart klar. De første ventes å bli returnert i begynnelsen av april.

Strømmen fortsetter

Greske medier meldte først at det mandag morgen nesten ikke var ankommet nye flyktninger til øya Lesvos, men senere på formiddagen la myndighetene fram tall som viser at strømmen over havet til øyene fortsetter.

Siden midnatt natt til søndag har 1.662 flyktninger tatt seg over sjøen fra Tyrkia til de greske øyene.

Lørdag ble det registrert 875 nyankomne, og de tre dagene forut for helgen varierte antall ankomster mellom 239 og 1.498 mennesker.

Lesvos har i mange måneder vært en av de mest benyttede reiserutene for flyktninger som drar via Tyrkia til EU.

For tiden sitter det mer enn 7.000 flyktninger på de greske øyene, og rundt 13.000 i Aten og havnebyen Pireus. Ved byen Idomeni nær grensen til Makedonia har rundt 13.500 flyktninger slått leir. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også:

Asia i dag: - Overraskende, ekstraordinært og enestående

USA stiller spørsmål ved Israels fredsvilje

Kontrollkomiteen kritiserer Vegvesenet

Har du fått med deg denne?

Tanken på datteren holdt ham i live
Under snømassene var det tanken på datteren som holdt Thomas T. Kleiven i live. Skredet etterlot ham i en dødsfelle.
00:55
Publisert: