Australsk politikk har et rykte på seg for å være macho og uforutsigbart. Tre av de seks siste statsministrene er blitt fjernet av egne partifeller i regelrette partikupp.

Malcom Turnbull fra Liberal Party kastet forgjengeren Tony Abbott i løpet av noen timer i september – uten forvarsel.

Brent politisk kapital

Turnbull, som har lang erfaring fra privat sektor, ble mottatt med åpne armer av velgerne og næringslivet. Meningsmålingene viste at hans popularitet var på over 60 prosent så sent som i november. De siste meningsmålingene ligger på under 40 prosent.

Han beskyldes for å være handlingslammet og være mer opptatt av å forsvare seg mot intern motstand og mulige partikupp enn å gjennomføre den lovte politikken.

- Australiere er klar over at landets politikk er blitt et pinlig sirkus, sier partifelle John Hewson, som ledet Liberal Party på 1990-tallet da det var i opposisjon, til Bloomberg News.

Han mener at Turnbull hat sviktet velgerne.

- Turnbull har sendt ut positive signaler og meldinger siden han ble statsminister, men han har brent den politiske kapitalen han hadde ved å ikke gjøre noe. Nå må han gjennomføre den politiske agendaen og levere hva velgerne forlanger, sier Hewson.

Fra jubel til skuffelse

Det var jubel i privat sektor da Turnbull sikret seg statsministerkontoret under hva er blitt beskrevet som et politisk kupp for seks måneder siden.

Den australske økonomien står foran store utfordringer med en kollaps i råvareprisene og svakere økonomisk vekst i Kina – landets viktigste marked. Det var forventet at Turnbull ville klare å snu den australske økonomien, som har hatt sammenhengende vekst i et kvart århundre.

- Det var store forventninger til Turnbull. Det var nesten som det var en ny regjering som kom på plass. Det var optimisme i næringslivet og håp om at Turnbull ville gå i bresjen for en ny æra med økonomiske reformer. Det er blitt erstattet med skuffelse. Fakta er at så mye er blitt satt på hold, sa styreleder Elizabeth Proust hos Bank of Melbourne under en debatt på fjernsynskanalen ABC i forrige uke.

Valg og politiske landminer

I det politiske miljøet i Australia har mange satt av den 2. juli. Det er en økende sannsynlighet for at Turnbull vil skrive ut nyvalg hvis han ikke klarer å få gjennom den politiske agendaen han har lovet sitt eget parti – og velgerne.

Hvis han vinner vil han få et nytt mandat. Dette er en taktikk som ofte benyttes i blant annet Australia og Japan av sittende statsministre.

Det medfører også risiko.

- Turnbull tar denne risikoen ved å avholde valg tidlig fordi han ser på dette som en mulighet til å overraske motstanderne. Han er utålmodig etter å få et klart mandat en valgseier vil gi ham. Han må være forsiktig og ikke konsentrere seg kun om mållinjen. Det ligger mange politiske landminer på veien dit, sier professor i statsvitenskap ved Australian National University, John Warhurstm til Bloomberg News.

Ifølge politisk kommentator Mungo MacCallum har ikke statsministeren klart å få kontroll med den konservative fløyen i partiet.

Undergraves av forgjengeren

Forgjengeren Tony Abbott, er blitt beskyldt for å undergrave den sittende statsministeren med sine mange utspill. I helgen ble han bedt av sitt eget part om å dukke og holde hodet nede etter at han forsvarte utenrikspolitikken i et 3700 ord langt innlegg i Quadrant Magazine.

- Han gjør seg selv en bjørnetjeneste – og han gjør landet en bjørnetjeneste. Jeg ser det fra hans side; han er opptatt av sitt politiske ettermæle og være i stand til å snakke om det. Fakta er at mediene lytter til alt han har å si og kaster det etter Turnbull, sier tidligere nestleder i Liberal Party, Peter Reith, til Sky News.

Abbott er ikke ukjent med å gå i en åpen kamp med partifeller.

Markedene

Det er en blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag formiddag. Investorer er avventende i forkant av at internasjonale selskaper vil avslutte kvartalsregnskapet senere denne uken.

«Den globale risikoappetitten ble holdt i sjakk på mandag. Markedsaktører venter på nye signaler fra amerikanske sysselsettingsstatistikker på fredag», skriver OCBC Bank i en morgenrapport.

Den amerikanske sentralbanksjefen skal holde en tale ved The Economic Club of New York på tirsdag morgen lokal tid. Hvert ord vil bli analysert for å se om det kan komme en renteøkning i USA i april.

Investorer er nervøse før Hon Hai Precision Industry (Foxconn) legger frem kvartalsresultatene senere denne uken. Selskapet er Apples største leverandør og er i oppkjøpsforhandlinger med japanske Sharp.

Av de asiatiske børsene har Shenzhen-indeksen i Kina falt mest med over to prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Hold deg oppdatert på DN Investor