Gunnlaugsson åpnet tirsdag for å skrive ut nyvalg dersom han ikke får støtte fra koalisjonspartnerne i Selvstendighetspartiet.

På sin egen Facebook-side opplyste Gunnlaugsson at han hadde orientert Selvstendighetspartiets leder, finansminister Bjarni Benediktsson, om dette, men dette blir tilbakevist.

Orienterte ikke partifeller

Ifølge sentrale kilder i statsministerens eget parti, Framsoknarflokkurinn, orienterte han heller ikke dem før han oppsøkte president Olafur Ragnar Grimsson og ba ham skrive ut nyvalg tirsdag.

For første gang i Islands historie sa derfor presidenten nei til en statsministers bønn om nyvalg, noe Grimsson gjorde med henvisning til at han først ønsket å rådføre seg med flere.

Panama Papers

Gunnlaugssons parti Framsoknarflokkurinn, som ligner det norske Senterpartiet, og Selvstendighetspartiet har i dag 48 av de 63 representantene i nasjonalforsamlingen, og Benediktsson har overfor islandske medier antydet at hans parti vurderer å avslutte regjeringssamarbeidet som følge av skandalen knyttet til Panama Papers.

Tusenvis av islendinger demonstrerte mandag utenfor nasjonalforsamlingen med krav om Gunnlaugssons avgang, etter avsløringene om at statsministerens kone eier et selskap i skatteparadiset Seychellene.

Les mer om Island her:

Spent, men tomt i Alltinget

Krever at Islands statsminister går av
00:23
Publisert:

- Skandale at han ikke trekker seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.