Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Bydelen Kensington & Chelsea er utvilsomt blant verdens mest eksklusive nabolag. Når det en sjelden gang tilbys nye leiligheter her koster de i snitt mer enn dobbelt så mye som eldre leiligheter. Arkivfoto: Elin Høyland.
Bydelen Kensington & Chelsea er utvilsomt blant verdens mest eksklusive nabolag. Når det en sjelden gang tilbys nye leiligheter her koster de i snitt mer enn dobbelt så mye som eldre leiligheter. Arkivfoto: Elin Høyland. les mer

Panama-avsløringene

- Hovedstaden for «funny money»

Ufattelig mange skatteparadispenger med ett eneste mål ender i London.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Panama-avsløringene har begynt å få konsekvenser på flere områder. Ikke minst hagler kritikken mot politikerne.

Så også i Storbritannia.

Det har lenge vært kjent at diktatorer, oligarker, gangstere og skatteparadisselskaper nærmest har tatt over London sentrum med omfattende eindomskjøp (DN+). Vanlige folk har ikke lenger råd til å bo i byen, og de politiske partiene har knivet om å dempe prisgaloppen (DN+).

Her kan du lese om en norsk students boligjakt i London - en av verdens dyreste byer.

Nå har nye tall fra Panama-avsløringene kastet nytt lys over hva penger fra skatteparadiser betyr for eiendomsmarkedet i London.

Rundt 310.000 skatteparadisselskaper eier eiendom i London for rundt 170 milliarder pund (nesten 2000 milliarder kroner), hvorav rundt ti prosent er knyttet til advokatsfirmaet Mossack Fonseca, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Men ikke London

Papirer fra de rundt 11,5 millioner lekkede dokumentene viser ifølge AFP for eksempel at emiren av Abu Dhabi, Sheikh Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, alene besitter eiendommer i London verdt over 1,2 milliarder pund (14 milliarder kroner).

Journalist og forfatter Simon Jenkins er en sterk kritiker av utviklingen og kaller London for hovedstaden for «funny money», med henvisning til alle skjulte penger som hvert år investeres i eiendommer i byen.

- De fleste byer i verden er nådeløse overfor utlendinger som kommer med kofferter full av penger for å kjøpe eindommer. Men ikke London, skriver Jenkins blant annet i en artikkel i Evening Standard.

Men det er langt fra bare skatteparadisselskaper som kjøper eiendommer i London. Blant annet det norske Oljefondet har foretatt tunge eiendomsinvesteringer i byen. På slutten av 2015 slo imidlertid en ekspertgruppe alarm og anbefalte Oljefondet om å være forsiktig med å kjøpe mer eiendom nå. Årsak: Prisene er altfor øye.

Les om den norske finanseliten i London, hvordan de lever og hva de tenker og fremtiden (spesial).

Les også: Milliardær­ektefeller i hardt vær


Norsk forvalter til topps i London (DN+)

EU-angst i britisk næringsliv


 

Utenriks London Panama-avsløringene
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.