Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
KRITISK TIL FORSLAG. – Dette blir vanskelig å implementere, sier Eva Joly. FOTO: Fartein Rudjord
KRITISK TIL FORSLAG. – Dette blir vanskelig å implementere, sier Eva Joly. FOTO: Fartein Rudjord les mer

Panama-avsløringene

Joly jubler ikke for EUs skatteforslag

EU-kommisjonen håper å komme på skatteoffensiven med skjerpede åpenhetskrav. Men Eva Joly ser ingen grunn til å juble.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi prioriterer høyt å arbeide mot skatteunndragelse i de største selskapene, sier EUs finanskommissær Jonathan Hill.

I kjølvannet av de såkalte Panama-avsløringene knyttet til skatteparadiser, utvider Hill EU-kommisjonenes skatteplaner. Han foreslår at flernasjonale selskaper med over 750 millioner euro i omsetning skal offentliggjøre hvor mye de tjener og betaler i skatt i hvert EU-land de opererer i.

I tillegg vil han ha dem til å rapportere aktiviteten i skatteparadiser.

– Om de betaler skatt utenfor EU i land som ikke følger internasjonale skattestandarder, må flernasjonale selskaper offentliggjøre den samme informasjonen, sier Hill til pressen.

Svarteliste

Problemet er at EU-landene for øyeblikket ikke har en felles forståelse av hva et skatteparadis er. Det finnes dermed ingen svarteliste ennå.

– Det er ingen felles liste over skatteparadiser, så dette blir vanskelig å implementere, sier Eva Joly i EU-parlamentet og påpeker at også OECDs svarteliste så langt er tom.

– For å unngå debatten om hva skatteparadiser er, må vi heller kreve at flernasjonale selskaper må rapportere fra alle land. Det er veldig enkelt, mener korrupsjonsjegeren som representerer De grønne i Frankrike.

Liten dike

Joly føler at Kommisjonen tilbyr så lite den kan i kjølvannet av Panama-lekkasjen.

– Kommisjonen har tatt et bitte lite steg forover, men jeg nekter å juble for det. For meg fortsetter kampen for å få til det som er helt nødvendig, nemlig full gjennomsiktighet, sier hun til NTB.

Forslagene fra Kommisjonen skal nå diskuteres blant EU-landene og i EU-parlamentet før felles tiltak eventuelt settes i verk.

– Kommisjonen handler nok også ut fra hva den tror det vil være mulig å få gjennom hos medlemsstatene, sier Joly og kaller det et initiativ til å «holde havet tilbake med et så lite dike som mulig».

Europa

Før Panama-saken har det også vært avdekket flere gunstige skatteavtaler for store selskaper i europeiske land som Luxembourg. Det er grunnen til at Kommisjonen nå ønsker å tvinge selskapene til å offentliggjøre skatteforhold i alle EU-land.

Det inviterer bare til å flytte skatteforholdene til land utenfor EU som ikke havner på en eventuell svarteliste, mener kritikere.

– Så lenge forslaget ikke dekker alle land, har flernasjonale selskaper fortsatt nok av muligheter til å skjule overskudd, sier Tove Maria Rydling i nettverket Eurodad av utviklingsorganisasjoner.

– I stedet for å løse problemet, vil dette forslaget flytte problemet fra ett land til et annet, mener hun ifølge AFP.

Konkurranse

Europeisk næringsliv har på sin side protestert mot forslaget om å gjøre skatteinformasjonen offentlig, og mener det kun er myndighetene som trenger opplysningene. Det er også frykt for at kravene skal gjøre europeisk næringsliv utsatt i internasjonal konkurranse.

– Vi må ikke sette europeiske selskapers konkurransekraft på spill gjennom å be dem offentliggjøre informasjon som amerikanske og kinesiske selskaper ikke trenger offentliggjøre, sier den konservative talspersonen Burkard Balz i EU-parlamentet. (©NTB)

Les også:

IMF advarer: Det går egentlig ikke så bra. Og det kan bli mye verre

Oljeministeren om oljeselskapenes investeringsbrems: - Som å pisse i buksa

Internrevisoren: - Kan ikke uttale meg  

Fått med deg denne?

Utenriks Eva Joly EU Panama-avsløringene
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.