Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble er sterkt kritisk til ultralave renter. Foto: Adrian Dennis, AFP/NTB Scanpix
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble er sterkt kritisk til ultralave renter. Foto: Adrian Dennis, AFP/NTB Scanpix les mer

ECB

- Skaper «ekstraordinære problemer»

Tysklands finansminister er ikke glad i ultralave renter.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Rentene verden rundt har med en del unntak falt i flere år, men selv styringsrenter nær null har ikke klart å få fart på økonomien i mange land. Derfor har stadig flere sentralbanker innført negative styringsrenter.

Den japanske sentralbanken overrasket alle da den tidligere i år innførte negativ rente. Beslutningen ble negativt mottatt i Japan (DN+). I februar kuttet Sveriges sentralbank Riksbanken sin reporente til minus 0,5 prosent fra tidligere minus 0,35 prosent.

Nå har til og med Norges Bank åpnet for negative renter.

Kritikken mot ultralave eller negative renter har tiltatt etter hvert som den ønskede effekten om økt fart i økonomien ser ut til å utebli. Den nær legendariske investoren Jim Rogers gikk i et intervju med CNN Money i februar knallhardt ut mot verdens sentralbanker og advarte om at en finansiell dommedag er rett rundt hjørnet drevet av «hjernetomme» sentralbanksjefer.

Skadelig

Rogers har siden fått følge av stadig flere. Igår føyde Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble (73) seg til de skarpe kritikerne.

Schäuble frykter at Den europeiske sentralbanken ECBs lave renter skader både tyske banker og pensjonister og risikerer å undergrave folks støtte til europeisk integrasjon.

- Det er udiskutabelt at kursen man har lagt seg på med lave renter skaper «ekstraordinære problemer» for bankene og hele finanssektoren i Tyskland, sa Schäuble til Reuters tirsdag.

Schäuble sa videre at mulighetene som ligger i både finans- og pengepolitikken i verden for det meste er oppbrukt.

I et debattinnlegg i DN onsdag skriver Trym Riksen i Formuesforvaltning at nullrentens floker må løses i blinde. Da gjelder det å basere investeringsstrategien på tre prinsipper. (DN+)

Les  også: Tjener penger på å sette lånet i banken


Krever strakstiltak mot lav vekst (DN+)

 
Generasjonskløften - de unge er sinte - med rette (DN+)

 
Stormen i valutamarkedet har ikke vært sterkere siden 2011

Hold deg oppdatert på DN Investor

Utenriks ECB
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.