Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Keiko Fujimori, her avbildet under et valgkamparrangement i Perus hovedstad Lima i forrige uke. Hun leder på meningsmålingene og ligger an til å bli landets neste president. Foto: Ernesto Benavides/AFP/NTB Scanpix
Keiko Fujimori, her avbildet under et valgkamparrangement i Perus hovedstad Lima i forrige uke. Hun leder på meningsmålingene og ligger an til å bli landets neste president. Foto: Ernesto Benavides/AFP/NTB Scanpix les mer

Peru

Eks-presidenten sitter fengslet - nå kan datteren bli landets neste president

Faren sitter fengslet for korrupsjon og menneskerettighetsbrudd, men Keiko Fujimori (40) trosser farens ettermæle og ligger an til å vinne valget i Peru. - Valget som foregår nå er nervepirrende, rett og slett, sier den peruanske forskeren Jemima Garcia-Godos.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Keiko Fujimori, den 40 år gamle datteren til Perus tidligere president, vant som ventet første runde av presidentvalget i landet, og er nå favoritten til å vinne valget. Dette til tross for at hennes far og tidligere president sitter fengslet for korrupsjon og menneskerettighetsbrudd.

Profil

Navn: Keiko Fujimori

Alder: 40

Stilling: Politiker, leder for det høyrevridde partiet Fuerza Popular

Aktuell:  Presidentkandidat i Peru

Bakgrunn: Datteren av Perus tidligere president Alberto Fujimori. Stilte som presidentkandidat i 2011, men tapte for Perus sittende president Ollanta Humala. Etter en bitter skilsmisse erstattet hun sin mor som førstedame i Peru mens hennes far var president i 1994. Da var hun 19 år gammel, og ble med det tidenes yngste førstedame i et amerikansk land. Flyttet senere til USA for å studere.

Hun har vært leder for Fuerza Popular siden 2010.

Vis mer

BAKGRUNN: Peru kan få en ny Fujimori i presidentstolen

Hennes far, den japanskættede Alberto Fujimori (77), er en omstridt mann i Peru. Deler av befolkningen ser på ham som en korrupt, autoritær og voldelig president. Han støttespillere ser derimot på han som en økonomisk redningsmann som bekjempet voldelige geriljagrupper som herjet landet (se faktaboks nederst i saken).

- Ofrene for hans voldelige fremferd finnes først og fremst på landsbygda, men Peru er i all hovedsak et urbant land. Det betyr at numerisk sett teller de som fikk fordeler av hans regime mer enn ofrene, sier professor og Latin-Amerika-forsker Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo (UiO) til DN.

Professor ved Universitet i Oslo, Benedicte Bull. Foto: Anja Bergersen, UiO

Trosser farens upopularitet

Hun har følgende forklaring på hvorfor Keiko Fujimori ikke virker å hemmes av sin fars omstridte bakgrunn:

– Peru er et ekstremt konservativt land, selv i latinamerikansk kontekst. Folk velger det som fremstår å skape stabilitet

Peru har ifølge IMF vært blant landene i Latin-Amerika med sterkest økonomisk vekst de siste årene – men har slitt etter betydelige fall i globale metallpriser. Perus inntekter kommer i hovedsak fra gruvedrift og eksport av metaller.

Saken fortsetter under bildet.

Perus eks-president Alberto Fujimori (midten) eskorteres av sikkerhetsvakter under rettssaken mot han i dette bildet fra 2006. Foto: Roberto Candia/AP/NTB Scanpix

– Den økte usikkerheten kan føre til at folk ser til Fujimori-navnet som et trygt alternativ, ifølge Bull.

– Husk at selv en figur som Pinochet i Chile beholdt betydelig popularitet helt til det siste, sier hun og trekker paralleller mellom Fujimori senior og den chilenske diktatoren Augusto Pinochet. Pinochet styrte Chile med jernhånd frem til 1990 og var frem til sin død anklaget for massemord, menneskerettighets brudd og korrupsjon.

Opplevde regimet

Førsteamanuensis i sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO, Jemima Garcia-Godos, er født i Peru og husker godt Alberto Fujimoris regime på 1990-tallet.

– Jeg var i Peru da han ble valgt inn, forteller hun.

Jemima Garcia-Godos, førsteamanuensis - Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Foto: Pressebilde

Noe av det første Fujimori gjorde på 1990-tallet var å gjennomføre økonomiske reformer, omtalt som «Fujishock»-politikken. Det er selv i dag en omdiskutert økonomisk politikk, men Garcia-Godos husker effekten av «Fujishock» på sin familie:

– Familien min, som har middelklassebakgrunn, merket hans økonomiske politikk på kroppen og fikk sin levestandard redusert, forteller hun.

Det ble også tydelig at Fujimori i stadig større grad tok makten i sine egne hender utover på 1990-tallet.

– Det begynte som et demokratisk regime, men utviklet seg til et mer autoritært et. Store deler av landet var i unntakstilstand gjennom hele tiåret. Fujimori brydde seg ikke så mye over lover og regler, og endret spillereglene slik det passet ham, sier hun.

Nervepirrende valg

Garcia-Todos, som kom til Norge i 1987, forsker på fred, demokrati og konflikter særlig i Latin-Amerika.

For henne er valget i Peru «til å miste pusten av».

- Valget som foregår nå er nervepirrende, rett og slett, forteller hun.

Keiko Fujimori er den soleklare vinneren etter første valgomgang, men må ut i gjenvalg for å sikre seg presidentskapet. Hennes utfordrer i gjenvalget er den tidligere finansministeren Pedro Pablo Kuczynski.

Frem til nå har valget vært preget av flere uregelmessigheter, og har vært gjenstand for kritikk blant annet fra Det interamerikanske menneskerettighetssystemet, en union av amerikanske land som blant annet tar opp menneskerettighetsspørsmål.

Saken fortsetter under bildet.

Peruanske kvinner malte lårene røde i protest mot eks-president Alberto Fujimori, som anklages for å ha innført et program for å tvangssterilisere 300.000 peruanske kvinner mens han var president. Disse demonstrantene ønsker ikke at hans datter skal bli landets neste president. Foto: REUTERS/Guadalupe Pardo/NTB Scanpix

Presidentkandidater kastet

To presidentkandidater er kastet ut av valgkampen som følge av endringer i loven om valg og politiske partier, anklager om ulovlige gaver og administrative feil. Denne typen anklager er også rettet mot Fujimori, men hun har så langt ikke blitt påvirket av dem.

– For hennes motstandere representerer Keiko retur til autoritarisme og maktmisbruk. Hun representerer å gå tilbake til det gamle Fujimori-regimet, forklarer Garcia-Todos.

– For mange representerer faren hennes orden, kontroll og disiplin.

Keiko Fujimori har på sin side uttalt at det var begått «feil» under hennes fars regime, men har ikke gått så langt som å omtale farens regime som autoritært eller undertrykkende.

Rundt 50.000 peruanere demonstrerte forrige måned i protest under slagordet «Fujimori, aldri mer», mot at Fujimoris datter får stille som presidentkandidat.

Alberto Fujimori (77)

Perus president fra 1990-2000. Født i Peru av japanske foreldre.

Han er en av mange japanskættede peruanere. Etter at Peru ble selvstendig på 1800-tallet og slaveri ble forbudt, ble japanske og kinesiske arbeidere hentet inn som erstattere for den tapte arbeidskraften.

Mange peruanere ser på Fujimori senior som en autoritær leder som gjennomførte systematiske menneskerettighetsbrudd mot befolkningen. Han er blant annet kritisert for anklager om at han ledet et program som tvangssteriliserte opp mot 300.000 kvinner, der de fleste var en del av urbefolkningen.

2000 flyktet han landet etter omfattende korrupsjonsanklager. Han sitter i dag fengslet i Peru for menneskerettighetsbrudd og korrupsjon.

Men Fujimori-navnet har også bred støtte fra store deler av Perus befolkning, særlig blant landets fattigste. Fujimori gjennomførte en rekke sosiale programmer rettet mot landets fattige distrikter. I tillegg opplevde Perus økonomi sterk vekst på 1990-tallet, etter et katastrofalt økonomisk tiår på 1980-tallet.

Fujimori er også vel ansett blant deler av befolkningen etter at han slo hardt ned på venstreradikale geriljagrupper, som den væpnede kommunistgeriljaen «Den lysende sti». Selv om fullmaktene han ga til militæret i landet under kampen mot de væpnede gruppene har ført til kritikk fra en rekke menneskerettighetsaktivister, deriblant Amnesty International og Den inter-amerikanske menneskerettighetskommisjonen.

I 2005 ble han pågrepet i Chile og senere utlevert til Peru, der han i 2009 ble funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten og korrupsjon og dømt til 25 års fengsel.

Vis mer
 

Les mer utenriksstoff på DN.no:

Peru kan få en ny Fujimori i presidentstolen  

- Skaper «ekstraordinære problemer»  

Asia i dag: Overraskende comeback for Kina-handel  

  Hellas fortsetter forhandlingene med kreditorene neste uke

 Les også på DN.no:

Har du fått med deg denne? 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

</p>

Utenriks Valgkamp Sør-Amerika Peru
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Dagens Næringsliv AS
Postadresse:
Postboks 1182 Sentrum
0107 Oslo
Besøksadresse:
Christian Krohgs gate 16
0186 Oslo

Har du forslag til forbedringer på DN.no?

Name:Dagens Næringsliv Description: Nyheter fra næringslivet. Norges ledende næringslivstjeneste. opengraph icon E-mail:dn.no@dn.no