Nesten 60 prosent av aksjonærene i oljeselskapet BP har stemt i mot toppsjef Bob Dudleys lønnspakke på 14 millioner pund i fjor, melder The Guardian.

Staten pensjonsfond utland (Oljefondet) er aksjonær i BP, med en eierandel på 1,81 prosent.

Torsdag tilhørte fondet mindretallet under det som omtales som ett av de største opprørene noensinne på en britisk generalforsamling.

- Grundig vurdering

14  millioner pund tilsvarer rundt 164 millioner kroner med dagens kurs. Dudleys lønn steg med 20 prosent fra året før, ifølge The Guardian.

- Etter en grundig vurdering stemte vi for forslaget, opplyser kommunikasjonsrådgiver Marthe Skar i Oljefondet til DN.

- Det er verdt å legge til at vi i forkant av generalforsamlingen har adressert selskapets avlønningspolitikk og vil fortsette å følge opp med selskapet, tilføyer hun.

Sterke reaksjoner

Lønnspakken er blitt møtt med stor kritikk ettersom selskapet sliter i oljenedturen og har varslet at 7.000 ansatte må gå.

Dudley vil fremdeles få utbetalt en stor andel av pakken, skriver The Guardian. Samtidig vil avstemningen tvinge selskapet til å svare for aksjonærenes reaksjoner, skriver avisen.

DN skrev i sommer at Oljefondet ofte sier ja til superlønninger. Det ble da undersøkt hva fondet stemmer når lønn, bonus og aksjepakken til de 100 best betalte amerikanske sjefene skal stemmes over. Fondet stemte mot lønnen i ni prosent av sakene og ja i 91 prosent, viste undersøkelsen.

Les også:

– Oljedirektoratets anslag er milevis fra markedet

- Glade for at Høyesterett ga Reitan medhold

- Vi må vurdere hvordan vi håndterer denne saken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fått med deg denne?

̧«Menneskeroboten» Hubo hilste Erna med Brann-hyllest
Den menneskelignende roboten Hubo kan mer enn å rydde opp etter atomulykker. Statsminister Erna Solberg (H) fikk blomster og et "heia Brann" da de to møttes i Seoul torsdag.
01:49
Publisert: