For første gang på mange år er det knyttet stor spenning til nominasjonsvalgene i New York, som er fødebyen til både Bernie Sanders og Donald Trump, mens Hillary Clinton har tidligere vært New York-senator og hatt adresse i «the Apple» i en årrekke.

I New York skal 95 republikanske og 291 demokratiske delegater fordeles. Det er den nest største gjenværende staten etter California, der velgerne går til urnene 7. juni.

New York-verdier

De siste dagene har de fire kandidatene fylt radio- og TV-sendinger med snakk om det de kaller «New York-verdier», som er blitt en snakkis etter at republikanske Ted Cruz brukte begrepet som en nedsettende betegnelse på motstanderen Trump.

Donald Trump (til høyre) og Ted Cruz kjemper om å bli republikansk presidentkandidat. Ingen av dem tror på klimaforskningen og menneskeskapt drivhuseffekt. Foto: Carlo Allegri/Reuters/NTB Scanpix
Donald Trump (til høyre) og Ted Cruz kjemper om å bli republikansk presidentkandidat. Ingen av dem tror på klimaforskningen og menneskeskapt drivhuseffekt. Foto: Carlo Allegri/Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)
Det samme gjør newyorkerne. Over en kopp kaffe på Wall Street kunne følgende samtale høres, skriver Washington Post:

– Hei Steve, hva er en New York-verdi?

– Liv, frihet, jakten på lykken – og at Ted Cruz er en absolutt d– sekk, svarer Steve.

Trass i at Cruz har halt innpå den siste tiden, leder Trump stort på hjemmebane. På meningsmålingene leder han i alle republikanske valggrupper, skriver New York Times.

Men Trump må vinne nesten 60 prosent av alle de resterende delegatene dersom han skal sikre seg de 1.237 delegatstemmene som skal til for å bli republikanernes presidentkandidat.

Forsprang til Hillary

På demokratisk side ligger Hillary Clinton et hestehode foran Bernie Sanders med 50 prosent av stemmene mot hans 40. Samtidig har Sanders knappet inn forspranget den siste tiden.

Hillary Clinton varsler langt strengere regelverk rundt «fracking» dersom hun kommer til makten. Foto: Scott Olson/AFP/NTB Scanpix
Hillary Clinton varsler langt strengere regelverk rundt «fracking» dersom hun kommer til makten. Foto: Scott Olson/AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
I Brooklyn kommer mange til å stemme på ham, tror Julia McGinley, som jobber på en kafé i Greenpoint.

– Han passer perfekt her. Her har vi en sterk følelse av lokalt samhold, og Bernie formidler den samme følelsen, sier hun.

En helt fersk måling gjengitt av avisen Boston Herald i dag, søndag, viser at Clintons tidligere solide forsprang på Sanders kan være i ferd med å smuldre helt bort. Den siste målingen viser nemlig at Clinton får en oppslutning på 48 prosent, mens Sanders nå har støtte fra bare to prosentpoeng færre, 46 prosent. Kanskje overraskende er det særlig kvinner som nå har skiftet favoritt, fra Clinton til Sanders.

I andre målinger fra New York ligger dog Clinton fortsatt et godt stykke foran Sanders.

Men til og med på Wall Street får den selverklærte demokratiske sosialisten nå støtte.

– Jeg vil se Hillary som president, hun er den best kvalifiserte kandidaten noensinne, sier investeringsrådgiver Matthew Gibson.

– Men samtidig lurer jeg på om jeg skal stemme på Sanders i primærvalget fordi han kan påvirke partiet i en mer progressiv retning, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.