Det siste året har alle norske personkundefond investert i globale vekstmarkeder opplevd negativ avkastning. Det viser en sammenstilling fra analyseselskapet Morningstar.

Indeksen som er mest brukt for å måle avkastning i disse økonomiene, MSCI Emerging Markets Index, er ned omtrent 15 prosent i samme periode.

Kan snu

2015 var et utfordrende år for mange fremvoksende økonomier, hovedsakelig som følge av følgende tre faktorer: fallende råvarepriser, Kina-bekymringer og forventninger om økte renter i USA.

- Disse tre faktorene har rammet både valutakurser og aksjer i fremvoksende markeder hardt i 2015, sier Nordea Markets’ danske sjefanalytiker på fremvoksende markeder, Anders Svendsen, til DN.

Nå kan alle disse uromomentene se ut til å snu:

Mange av de større fremvoksende økonomiene er avhengig av eksport av råvarer. Bloombergs råvareindeks, som dekker prisene til et utvalg råvarer falt nær kontinuerlig fra toppen i 2014. Siden da, og frem til bunnen i januar i år, falt råvareprisene med nesten 50 prosent.

Etterspørselen etter råvarer virker å ha tatt seg opp i 2016, og siden bunnivået i januar er indeksen opp nær 15 prosent. Blant annet har oljeprisen og en rekke metaller vært gjennom en sterk prisoppgang de siste månedene.

 

- Fremvoksende økonomier vil gjøre det bedre nå på grunn av høyere råvarepriser, sier Svendsen.

Stabil utvikling i Kina

Lavere økonomisk vekst, store svingninger på kinesiske børser og en ustabil valuta var bare noen av faktorene som bidro til usikkerhet rundt Kinas økonomi i 2015.

- Kina har stabilisert seg nå, sier Svendsen.

Det internasjonale valutafondet (IMF) nedjusterte nylig sine globale vekstutsikter, blant annet som følge av svakere vekst i fremvoksende økonomier.

Rentevent fra USA

En sterkere dollar og signaler om renteøkning fra USAs sentralbank gjorde at investorer flyttet penger fra fremvoksende markeder til USA i stor skala i løpet av 2015. I tillegg førte den sterkere dollaren til at land og bedrifter med dollar-gjeld så sin gjeld øke målt i egen valuta.

Forventingene om renteøkning i USA har også blitt mindre etter at sentralbanksjefen i landet, Janet Yellen, i mars dempet forventingene til ytterligere renteøkninger i USA.

Sterkeste utvilking siden 1998

En Bloomberg-sammenstilling av 20 ulike valutaer i fremvoksende økonomier viser at utviklingen i disse valutaene, en økning på 5,5 prosent, var den sterkeste månedsutviklingen siden 1998.

Siden bunnen i januar er MSCI Emerging Markets-indeksen opp omtrent 24 prosent.

Negativ avkastning

I det siste året har samtlige norske fond investert i fremvoksende økonomier opplevd negativ avkastning (se faktaboks).

Fondene driver aktiv forvaltning av til sammen flere milliarder kroner for norske fondssparere.

Holbergfondenes Rurik-fond er fondet med best utvikling både det siste året og så langt i 2016.

- I forhold til øvrige vekstmarkedsfond har vi fokusert mye på nye vekstmarkeder, spesielt i Afrika og Asia, sier forvalter i Holbergfondene Leif Anders Frønningen til DN.

Han tror det skyldes den relativt gode utviklingen i fondet. Han er ikke sikker på om 2016 vil bli et godt år for fremvoksende økonomier.

- Mange selskaper i fremvoksende markeder har attraktive verdsettelser, men det er samtidig en rekke makroøkonomiske usikkerhetsmomenter i flere av disse landene, sier Frønningen.

Vil «plukke godbiter»

Odin-forvalter Oddbjørn Dybvad er for tiden på reise i Asia for å «plukke noen godbiter» blant det han ser som rimelig prisede selskaper i regionen.

- De svake valuta- og aksjekursene gjør at dukker det opp spennende muligheter. Men inntrykkene mine herfra er at vekstforventningene for regionen har kommet ned, sier han til DN på telefon fra Thailand.

Selv om aksje- og valutakursene har opplevd en oppgang så langt i år er nivåene fortsatt lavere enn for bare få år siden.

- Veldig, veldig dårlig

- Fremvoksende markeder har vært veldig, veldig dårlig siden slutten av 2012, sier porteføljeforvalter i Skagen, Knut Harald Nilsson. Han forvalter aksjer for selskapets vekstmarkedsfond, Skagen Kon-Tiki. Fondet investerer i selskaper i og med eksponering mot fremvoksende økonomier.

Nilsson understreker også at man ikke kan se på fremvoksende økonomier som en homogen gruppe land, ettersom landene som går inn under definisjonen «fremvoksende økonomier» er svært forskjellige.

- Vi er mer opptatt av individuelle selskaper enn av markeder og sektorer. Det har fungert bra over tid, men dårlig de siste årene. Jeg håper at 2016 blir et bedre år enn 2015 var for fondet, sier han.

Han trekker spesielt frem ett aksjeveddemål han har tro på i 2016:

- Vi har gått inn i selskapet Mahindra Mahindra, Indias største produsent av SUVer og traktorer. Vi er dermed veldig eksponert mot jordbruksøkonomien, som jo har fått seg en oppsving etter monsunen og statsbudsjettet i India, forteller han.

Følg markedet på DN Investor

Les også:  Svakere enn ventet for Norwegian

Legger ned ingeniøravdeling i Stavanger

Kilder: Volkswagen tilbyr seg å kjøpe tilbake 500.000 biler

Se DNtv:
Nordlys sett fra verdensrommet
Det ser allerede vakkert ut fra bakkenivå, men nordlyset er også et spektakulært skue når det filmes fra verdensrommet. Det er NASA som har lagt ut video av fenomenet i sammenheng med at de lanserer en ny tv-kanal som skal vise ekstra skarpe bilder.
00:42
Publisert:

Har du fått med deg denne?  Se Tesla-gründeren bli målløs etter spørsmål om Norge
Tesla-Gründer Elon Musk blir målløs da han blir spurt om produksjonen kan flyttes til Norge: «Em...the... em...the, the, yeah he...»
Selv om norsk kraft skulle være renest i verden, har Elon Musk tydeligvis andre grunner til å tvile på om det er lurt å produsere elbil Norge.
00:45
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Forvaltning" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:India" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Kina" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Thailand" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Skagen_Fondene" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Odin_Forvaltning" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Holbergfondene" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Valuta" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.