Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Statsminister Erna Solberg mener det er mye man bør unngå å gjøre, selv om det ikke er forbudt. Foto: Elin Høyland
Statsminister Erna Solberg mener det er mye man bør unngå å gjøre, selv om det ikke er forbudt. Foto: Elin Høyland les mer

Korrupsjon

Solberg: Korrupsjon er gift

– Korrupsjon er gift mot sosial, politisk og økonomisk utvikling, sier statsminister Erna Solberg.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Torsdag drar Solberg (H) til London for å delta på en stor, internasjonale konferanse mot korrupsjon – den første i sitt slag.

Alle avsløringene rundt de såkalte Panama-papirene har bidratt til stor oppmerksomhet rundt møtet i den britiske hovedstaden, der vertskapet David Cameron har erklært korrupsjon som «fremskrittets fiende».

– Det viktige er å skape en felles, internasjonal opinion, sier Solberg til NTB.

– Hvis vi klarer å ha felles kamp mot skatteparadiser, mot økonomisk kriminalitet og korrupsjon, så er det en form for vaksine mot den typen systemer som «Panama» bidrar til å opprettholde, sier hun om den siste tidens avisoppslag.

Statsministeren mener at uten den typen skatteparadiser ville det være vanskeligere å skjule korrupsjon og skjule økonomisk kriminalitet.

«Fantastisk korrupte» deltakere

Rundt 40 land er invitert til London sammen med organisasjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet.

Cameron har selv vært med på å skape blest om møtet med å kunngjøre i en samtale med dronning Elizabeth at «ledere fra noen fantastisk korrupte land» skal delta – som Nigeria og Afghanistan.

– Kanskje to av de mest korrupte landene i verden, slår Cameron fast i samtalen, som ble fanget opp av TV-kameraer og sendt på lufta av ITN.

Dronningens svar høres ikke, men Cameron fortsetter ifølge Reuters med å understreke at konferansen skal skje for åpne dører.

– Alt må være åpent. Alt skal skje foran pressen. Det kan bli interessant, sier han.

Vanskelig

Det har vist seg svært vanskelig å få på plass internasjonale systemer for åpenhet rundt skatteforhold og samarbeid mot korrupsjon.

Det gjenspeiler seg også i arbeidet med et felles sluttdokument fra London. Ifølge AFP tar teksten til orde for å «avdekke korrupsjon uansett hvor den finnes, forfølge og straffe dem som står bak, legger til rette for eller bidrar til den».

Men teksten skal ha blitt vannet ut sammenlignet med utgangspunktet, og organisasjonen Transparency International ber lederne om ikke å senke ambisjonsnivået.

– En uttalelse herfra vil være moralsk forpliktende for dem som er med på den, understreker Solberg og håper på en ambisiøs tekst for deltakerlandene, «som dermed stiller seg i spydspissen for et internasjonalt arbeid mot korrupsjon».

Norge

Solberg mener Norge står i spissen for den kampen, men må også konstatere at norske selskaper er blant dem som er tatt i korrupsjonssaker i utlandet.

– Vi må forvente at den standarden som vi setter i Norge, skal store norske selskaper også bringe med seg ut til andre land, sier hun.

Vertskapet Cameron har flere ganger tatt til orde for felles kamp mot internasjonal korrupsjon og såkalt aggressiv skatteplanlegging. Men også han fikk seg en ripe i lakken rundt Panama-skriverier om tidligere eierandeler i farens skatteparadisselskap.

Solberg mener Cameron fortsatt er riktig vert for konferansen og fortsatt svært engasjert.

Les også:  Høyre vil stramme inn korrupsjonsloven


«Jeg vet ingenting»-sjefene (DN+)
 

Rett i 2011, galt i 2012 ...  (DN+)

Mener Baksaas utviser «kronisk dårlig dømmekraft»  (DN+)

Følg markedet på DN Investor

Utenriks Erna Solberg London Korrupsjon
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.