Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
RIKEST. Wang Jianlin er Kinas rikeste person, og har bygd opp formuen fra eiendom. Mye tyder på at han nå vil være med å godkjenne forslag som kan ramme hans eget selskap. Foto: Jason Lee, Reuters/NTB Scanpix
RIKEST. Wang Jianlin er Kinas rikeste person, og har bygd opp formuen fra eiendom. Mye tyder på at han nå vil være med å godkjenne forslag som kan ramme hans eget selskap. Foto: Jason Lee, Reuters/NTB Scanpix les mer

Disney

Asia i dag: Slipper løs ulveflokk mot Disney i Kina

Den kinesiske Wanda-gruppen forsøker å bli en konkurrent til Disney med investeringer i filmstudioer, fornøyelsesparker og underholdning. Eieren advarer Disney mot Kina-satsingen. – En tiger er ingen match for en ulveflokk, sier Wang Jianlin.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Wang Jianlin konkurrerer med Alibaba-grunnlegger Jack Ma om plasseringen på toppen av listen over Kinas rikeste. Begge har en formue på rundt 30 milliarder dollar.

Disse formuene er blitt bygd opp gjennom investeringer på det kinesiske markedet, hvor de har møtt liten konkurranse fra internasjonale selskaper. Wang Jianlin og Wanda-gruppen ekspanderer i Kina – og internasjonalt.

Satser på Shanghai

Disney vil om kort tid åpne en ny fornøyelsespark like utenfor storbyen Shanghai. Med investeringer på nesten 50 milliarder kroner er dette den største enkeltinvesteringen i en fornøyelsespark Disney noensinne har foretatt.

DN Ekspress

Kom på jobb oppdatert! DN Ekspress gir deg de viktigste markedsnyhetene rett i innboksen. Meld deg på her.

Vis mer
Wang Jianlin, som bygde seg opp med å bygge kjøpesentre og hoteller i kinesiske byer, vil ikke la Disney få kontrollere dette markedet alene.

- Disney misforstod det kinesiske markedet. De har satset alt på Shanghai, sier Wang i et intervju på China Central Television.

Shanghai er Kinas rikeste by med en levestandard som er like høy som europeiske storbyer. Det er også en by hvor vintrene er kalde og sure, og hvor det ofte regner om sommeren.

Wang lar seg ikke skremme av Disney, som åpnet den første fornøyelsesparken utenfor Los Angeles for over 50 år siden.

- En tiger er ingen match for en ulveflokk. Shanghai vil ha én Disney-park mens Wanda vil åpne 15 til 20 fornøyelsesparker over hele landet, sier han i intervjuet.

Tidligere i år sikret Wanda seg et større landområde utenfor Paris i Frankrike hvor de planlegger å investere tre milliarder euro (28 mrd. kroner) i et kombinert reiseliv- og underholdningskompleks. Dette vil konkurrere med Disneyland som ligger like i nærheten.

Større enn Disney

Wang sier i intervjuet at målet er å gå forbi Disney som verdens største reiselivsselskap – målt i omsetning – innen 2020.

Han spår at Wanda vil få en omsetning på 100 milliarder dollar og ha 10 milliarder dollar på bunnlinjen allerede om fire år – i 2020. Disney økte omsetningen i fjor med 8,2 prosent til 52,5 milliarder dollar (435 milliarder kroner). Wanda hadde en omsetning på 368 milliarder kroner.

- I løpet av de neste ti til 20 årene må vi gjøre Disney ulønnsomt. Hver fornøyelsespark vi bygger har en egen forretningsmodell med kontinuerlig innovasjon og kombinere innendørs og utendørsaktiviteter. Jeg tror ikke Disneys utsikter i Kina, spesielt økonomisk, ser veldig lyse ut, sier han.

Han er ikke imponert over hva Disney vil stille opp med i den nye fornøyelsesparken i Shanghai. Billetter for den nye Disney-parken i Shanghai er dobbelt så høy som ved Wandas konkurrerende fornøyelsesparker.

- Tiden hvor Mikke Mus og Donald Duck var i stand til å skape det rene vanvidd for Disney er over. De fortsetter med å klone tidligere suksesser uten noen form for innovasjon, sier den kinesiske milliardæren i intervjuet.

Det kinesiske reiselivsmarkedet er verdt rundt 5000 milliarder kroner i året – og vokser raskt takket være den nye middelklassen.

Markedene

Det er jubel ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag formiddag med en oppgang på inntil 2,5 prosent. Optimisme i USA har spredd seg til Asia. Den høyere oljeprisen blir sett på som positivt og stabiliserende.

Prisen på amerikansk lettolje er for en sjelden gang høyere enn nordsjøolje i asiatisk handel på onsdag morgen.

De amerikanske oljelagrene falt med 5,1 millioner fat i forrige uke, ifølge ukestatistikkene fra American Petroleum Institute (API). Dette er dobbelt så mye som var forventet av analytikere som Reuters hadde kontaktet i forkant.

Hovedårsaken er skogbrannene i Canada de siste par ukene, som reduserte oljeproduksjonen – og eksporten til USA.

Følg markedet på DN Investor

- Hør rykende fersk podkast om Ryanair, Telenor-krangelen og oppdrettsfest i episode 10:

 

- Anbefalt av DNtv:

 

 

Utenriks Kina Shanghai Disney
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.