Til tross for rekordlave innskuddsrenter i mange land, er banksparing stadig veldig populært.

I norske banker får de fleste innskyterne nå under én prosent rente på sine sparekontoer, og bankene råder bankkunder vekk fra rekordlave sparerenter.

I Danmark er innskuddsrentene enda lavere enn i Norge, flere banker opererer med null i rente, likevel rundet danskenes banksparing for første gang 500 milliarder danske kroner ifjor (625 milliarder norske), skriver Finans.dk.

Til sammenlikning utgjorde bankinnskudd fra innenlandske husholdninger i Norge 1077 milliarder kroner ved utgangen av august ifjor, ifølge SSB.

Det kan gi grunn til å trekke frem igjen det gamle uttrykket «driver du med sparing er du en raring». Det stammer fra tidlig 80-tall da inflasjonen i Norge var to-sifret flere år på rad og således spiste opp hele renteavkastningen og mer til som man fikk på banksparingen sin.

I motsetning til da er inflasjonen i mange land nå rekordlav. Men siden innskuddsrentene er enda lavere, gir banksparing negativ realavkastning akkurat som på begynnelsen av 80-tallet.

Bør redusere gjelden

I Danmark har således innskyterne tapt over 42 milliarder kroner i kjøpekraft de ti siste årene ved at varer og tjenester samlet sett har blitt så mye dyrere sammenlignet med renteavkastningen på danskenes innskudd i perioden, skriver Finans.dk.

- På en måte har danskene i gjennomsnitt gått glipp av 1.392 kroner (1.740 norske kroner) hvert eneste år i ti år, sier sjeføkonom Jens Nyholm hos Spar Nord til avisen.

Handelsbanken i Danmark anbefaler danskene om å bruke noe av banksparingen til å nedbetale gjeld.

- Konsekvensene fra finanskrisen skremmer. Derfor vil vi gjerne ha en buffer til uforutsatte utgifter, og det er fornuftig. Jeg ville likevel foretrekke at danske brukte noe av innskuddet til å nedbetale gjeld, sier bankens sjeføkonom Jes Asmussen til Finans.dk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Så dramatisk at vi nok ikke har opplevd det før


Danmark: – Vil bli rammet av brexit

  «Brexit-spredning» kan få betydelige følger for norsk økonomi

Følg markedet på DN Investor