Rentepåslagene for periferilandene i eurosonen steg mandag.

Renten på statsobligasjoner steg i nesten alle europeiske land mandag, men mest opp var Portugal, Spania, Irland, Italia og Hellas, tidligere kjent som PIIGS-landene.

Renten på tiårige statsoboligasjoner tilhørende disse landene steg mellom 4,0 basispunkter (Spania) og 6,5 basispunkter (Hellas) mandag.

Til sammenlikning steg den tilsvarende tyske renten opp ett punkt. Dette innebar dermed en markant oppgang for rentepåslagene i eurosonen.

Driveren til denne økningen var primært usikkerheten rundt det kommende EU-avstemningen i Storbriannia 23. juni og nyvalget i Spania 26. juni.

Flere meningsmålinger den siste tiden har vist flertall for at Storbritannia skal forlate EU. Samtidig indikerer valget i Spania at det ikke kommer noen avklaring rundt den politiske situasjonen. Landet har vært uten regjering siden desember i fjor.

- Når folkeavstemmingen i Storbritannia og valget i Spania nærmer seg bør dette skape litt nervøsitet i markedene. Det gir støtte til de mer sikre obligasjonene i eurosonen. Det er et mønster som trolig vil fortsette de kommende ukene, sier rentestrateg Christian Lenk i DZ Bank til Bloomberg News.
 

Les også: Skyhøy Brexit-frykt i valutamarkedet: Kan ende med lettelsesrally eller finansuro

Sinte arbeidere kastet egg på fransk minister

- Investorene er ikke villige til å inngå store veddemål  

 

Se DNtv:

Brexit på to minutter:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.