– Splittelsen har vart siden 1973, og den kommer til å vare også lenge etter denne avstemningen 23. juni, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og ekspert på britisk politikk.

Temaet EU har kommet opp og truet partilederne i det konservativt partiet flere ganger, påpeker Mustad. Margaret Thatcher måtte gå av delvis på grunn av EU, John Major ble tvunget til å gå av i 1994 på grunn av EU.

– Cameron bestemte seg for å gjøre noe med det. Men i stedet for å ta den interne runden i partiet, spilte han ballen over til folket og sa «dere bestemmer», sier Mustad.

Intern krig

23. juni skal folket bestemme. Da skal de svare ja eller nei på om Storbritannia fortsatt skal være med i EU. Men uansett ja eller nei, Cameron vil aldri klare å legge dette spørsmålet dødt, mener Mustad.

– Kampen om den konservative sjelen vil fortsette. Den interne krigen mellom gamle venner som Cameron og Boris Johnson er et eksempel på at EU splitter det konservative partiet og vil fortsette å gjøre det uavhengig av resultatet den 23., sier Mustad.

Blir det et ja til fortsatt medlemskap, kommer Cameron til å gjøre endringer i regjeringen, tror Mustad.

– Cameron må ha folk i regjeringen som er lojale overfor politikken hans. Det vil overraske meg stort om han beholder brexit-tilhengerne. Skal han det, må det være på helt spesifikke områder som ikke har noe med EU å gjøre. Men jeg tror han vil gjøre en rokering og kvitte seg med dem som støtter brexit.

Varsler bråk

Statsviter Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo følger også britisk politikk tett. Også han tror det blir endringer i regjeringen dersom Cameron bli sittende som statsminister.

– Fortsetter han, tror jeg det er sannsynlig at det blir endringer i regjeringen. Jeg tror Cameron mener han trenger en opprydning. Det er to måter å gjøre det på – enten kan han rydde dekk for indre opposisjon eller holde noen inne i varmen, sier Bratberg.

Han tror det kan bli et voldsomst spetakkel i det konservative partiet dersom det blir et knapt flertall for at Storbritannia skal forbli i EU.

– Mange som er for utmeldelse føler at Cameron har drevet urent spill og gjort det han kan for å manipulere opposisjonen. Skapes det da et inntrykk av at det har vippet flertallet i hans favør, kommer det til å bli mye bråk, sier Bratberg.

Cameron har selv sagt at han blir sittende uansett resultat av folkeavstemningen.

– Han har sikkert helt bevisst unnlatt å sette sin egen posisjon i spill og sagt at han blir sittende uansett. Men dersom et flertall i parlamentsgruppa vil presse ham ut, hjelper det ikke hva han selv ønsker. Og en skal huske at nesten halvparten av parlamentsgruppa ønsker brexit. Da er ikke veien så lang til å si at man har mistet tillit til Cameron, sier Øivind Bratberg.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.