For ti år siden eksisterte knapt onlinehandel i Kina. Det var først i 2007 at Morgan Stanley begynte å føre statistikker. Da utgjorde onlinehandelen i Kina rundt 0,2 prosent av bruttonasjonalprodukt. I år ligger denne andelen på over syv prosent – nesten fire ganger høyere enn i USA.

Lokal tilpasning

Det kinesiske internettselskapet Alibaba har vært i fronten av denne utviklingen og har bygd opp løsninger for produsenter og forbrukere. Veksten i Kina forventes å flate ut de neste årene.

Alibaba og Amazon tror at India og Sørøst-Asia – markeder med nesten to milliarder forbrukere - vil stå foran en ny periode med høy vekst.

Amazons grunnlegger og konsernsjef Jeff Bezoz bekreftet under et møte med Indias statsminister Narendra Modi denne uken at selskapet vil investere tre milliarder dollar i India (25 mrd. kroner). Dette kommer på toppen av to milliarder dollar som er i ferd med å bli investert.

- En av de viktigste lærdommene vi har fått er at vi må foreta langt mer lokal markedstilpasning i India enn vi gjorde i Kina. Vi har allerede skapt rundt 45.000 nye arbeidsplasser i India og ser enorme muligheter i den indiske økonomien, sa Bezoz under en teknologikonferanse i Washington DC.

I et land hvor få har kredittkort og det ikke eksisterer et effektivt distribusjons- og logistikknettverk må dette tilpasses lokale forhold. Kontantoppgjør ved levering det selskapet leverer varen selv er blant tilbudene Amazon har tilrettelagt for i India.

Store tap

De lokale selskapene Flipkart og Snapdeal er markedsledere i India og har fulgt den samme modellen som Alibaba har lykkes med i Kina. Flipkart har tapt store beløp mens de har forsøkt å skape seg en dominerende rolle på det indiske markedet.

Da selskapet sist hentet inn frisk kapital for ett år siden var dette basert på en verdi på 15 milliarder dollar. I mai nedjusterte den amerikanske finansinstitusjonen Morgan Stanley verdien på selskapet, hvor de har en eierpost, til 9,4 milliarder dollar.

- Flipkart er størst i India, men avstanden til Amazon krymper fra kvartal til kvartal, sier analytiker Satish Meena hos Forrester til Financial Times.

Ifølge Morgan Stanley har Flipkart en markedsandel på 45 prosent av brutto salgsverdi (GMV). Snapdeal og Amazon følger på de neste to plassene med 26 og 12 prosent av markedet.

Verdens vekstmarked

I Sørøst-Asia har Lazada og Zalora bygd opp netthandelsoperasjoner de siste fem årene. Selskapene, som har vært deleid av tyske Rocket Internet, har fått holde på i fred uten innblanding fra Amazon eller Alibaba. I 2014 tapte selskapene 253,3 millioner dollar.

Alibaba kjøpte i vår en kontrollerende eierpost i netthandelsselskapet Lazada Group for 8,2 milliarder kroner. Selskapet er blitt markedsleder i blant annet Indonesia, Malaysia og Thailand. Det har kommet til en høy pris.

Selskapet hadde en omsetning på 275 millioner euro i 2015 (2,5 mrd. kroner) – 78 prosent høyere enn i 2014. Underskuddet endte på 296,5 millioner euro (2,7 mrd. kroner) – mer enn dobbelt så mye som i 2014.

I Sørøst-Asia er det over 600 millioner potensielle forbrukere. Ifølge Google har Sørøst-Asia den høyeste veksten av internettbrukere. Rundt 120.000 får tilgang til internett for første gang – hver dag. Rundt 260 millioner har internettilgang – de fleste på smarttelefoner – og antallet forventes å nesten fordobles de neste fire årene.

Ti år bak Kina

Internetthandel i Sørøst-Asia ligger nesten ti år bak Kina. Ifølge en ny rapport fra analyseselskapet AVCJ i Hong Kong utgjør internetthandel i Sørøst-Asia rundt 30 milliarder dollar i året. Dette forventes å øke til over 200 milliarder dollar i året innen 2025.

Amazon har foreløpig ikke etablert seg i Sørøst-Asia.

- Alle vet at Amazon kommer, sa investor og grunnlegger i det private investeringsselskapet Northstar Group, Patrick Walujo, under en konferanse i Jakarta i mai, ifølge bransjenettstedet Techinasia.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har en blandet utvikling på torsdag formiddag. Tokyo-børsen har falt med nesten en prosent. I Sørøst-Asia var det en svak oppgang fra morgenen, men denne har forsvunnet i løpet av formiddagen. Børsene i Kina, Taiwan og Hong Kong holder stengt i dag.

Den sørkoreanske sentralbanken har kuttet styringsrenten med 25 basispunkter til 1,25 prosent. Dette er en historisk lav rente. Analytikere som Reuters og Bloomberg hadde kontaktet i forkant av rentemøter forventet ingen endring.

Les også:  Kina: - En modell uten fremtid


Asia i dag: Frykter «Rexit» mer enn «Brexit»

Denne mannen kan koste investorer dyrt dnPlus (DN+)

Følg markedet på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.