Etter et timelangt møte med president Barack Obama i Det hvite hus torsdag sa Sanders også at han om kort tid vil møte Hillary Clinton for å drøfte hvordan de kan samarbeide for å samle det demokratiske partiet og sikre at Trump ikke blir valgt.

Men senatoren fra Vermont ga ennå ikke sin støtte til Clinton som Demokratenes presidentkandidat og gjorde det klart at han ikke trekker seg fra kampen før det siste nominasjonsvalget i hovedstaden Washington D.C. neste uke.

Dilemma for Obama

Obama klør i fingrene etter å kaste seg ut i kampen mot Trump, men så lenge partiet ikke har en offisiell kandidat, har det vært umulig for ham å gi sin støtte til den eller den andre av kandidatene.

Derfor har det vært om å gjøre å gi Sanders muligheten til å trekke seg fra kampen og gi sin støtte til Clinton med æren i behold.

For Clinton er det viktig å få med seg flest mulig av Sanders' entusiastiske tilhengere for å sikre seieren over Trump til høsten. Mange av dem er bitre og anklager partiapparatet for å marginalisere Sanders.

Også Trump beiler til Sanders-velgere som i likhet med hans egne velgere føler frustrasjon og avmakt overfor politikerne og over knuste framtidsvisjoner for vanlige amerikanere. Noen målinger viser han kan trekke til seg en femdel av dem.

Stanse Trump

– Jeg kommer til å gjøre alt som står i min makt og arbeide så hardt jeg kan for å sikre at ikke Donald Trump blir USAs neste president, sa Sanders til pressen utenfor Det hvite hus etter møtet med Obama, som varte lenger enn planlagt.

– For meg er det utrolig at Republikanerne har en kandidat som har satt fanatisme og fornærmelser i sentrum for sitt kandidatur, sa han.

Han begrunnet sin fortsatte kamp med at det ikke er riktig at amerikanske arbeidere og innbyggere i indianerreservater skal ha kortere levetid enn i mange u-land, eller at amerikanske studenter avslutter sine studier med enorm studiegjeld.

Nok delegater

Etter at Clinton vant nominasjonsvalget i California denne uka og dermed fikk nok delegater til å sikre seg nominasjonen, har Sanders kun helt teoretiske muligheter til å bli nominert.

Til det måtte han overtale to tredeler av superdelegatene som støtter Clinton, til å skifte side og gi sin støtte til ham i stedet.

Selv om han ikke sa det, antydet han svært klart at kampen hans nå mer dreier seg om å skape en bevegelse i det demokratiske partiet for sine synspunkter, særlig kritikken av det økende inntektsgapet i USA.

Gjennom valgkampen har han selv sikret seg god representasjon i partiets programkomité som på landsmøtet skal utarbeide programmet for neste presidentperiode. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les også:

- Fristende å være med boligprisstigningen videre i Oslo  

– Liv kan gå tapt dnPlus  (DN+)

Asia i dag: Kjemper om to milliarder nye forbrukere

Anbefalt av DNtv:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du fått med deg DNs «Brexit»-serie?