27 mennesker ble skadd under opptøyer i Cumana på østkysten av Venezuela tirsdag, der det ifølge opposisjonspolitikeren Milagros Paz var omfattende plyndring av matvarebutikker.

Bilder og videoer i sosiale medier viser soldater fra nasjonalgarden slå ring rundt plyndrede matbutikker, og menneskemengder som roper «Vi vil ha mat», melder Reuters.

Ifølge en lokal aktivistgruppe skjer det daglig rundt ti tilfeller av matvareplyndring i Venezuela, som har en befolkning på 30 millioner.

Den lave oljeprisen har fått store økonomiske følger for landet, og foruten matmangel er det også mangel på legemidler og elektrisitet.

President Nicolás Maduro anklager opposisjonen for å stå bak opptøyene og for å legge opp til et kupp.

Femdagersuke

Et lite lyspunkt kom denne uka, da det ble kjent at offentlig ansatte igjen kan begynne å jobbe femdagers uke. Siden slutten av april har de bare jobbet to dager i uka, i et desperat forsøk fra myndighetenes side på å spare strøm.

Maduro hevder strømmangelen skyldes langvarig tørke, mens opposisjonen hevder den skyldes at myndighetene i årevis har latt strømnettet forfalle.

Opposisjonen sikret seg i desember flertall i landets nasjonalforsamling og krever folkeavstemning for å få fjernet sosialisten Maduro som ellers vil bli sittende til perioden utløper i 2019.

USA åpner dialog

USA har lenge vært sterkt kritiske til venstreregjeringen i Venezuela, som på sin side anklager amerikanske myndigheter for å støtte opposisjonen i skjul.

Denne uka møtte USAs utenriksminister John Kerry sin venezuelanske kollega Delcy Rodriguez på sidelinjen under et møte i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) i Den dominikanske republikk.

Kerry sa etter møtet at de hadde diskutert opposisjonens krav om folkeavstemning, og at USA etterlyser konstruktive skritt for å dempe spenningene i landet.

Sender ambassadør

USA og Venezuela hentet hjem sine respektive ambassadører i 2010, men er nå enige om å gjenoppta de diplomatiske forbindelsene.

Maduro opplyste etter OAS-møtet at han ønsker å normalisere forbindelsen til USA og i løpet av kort tid vil sende en ny ambassadør til Washington, og Kerry kvitterte med USA om kort tid sender spesialutsendingen Thomas Shannon til Caracas.

Nytt OAS-møte

Det blir et nytt møte i OAS 23. juni, for å diskutere situasjonen i Venezuela. OAS' generalsekretær Luis Almagro anklager Maduro for å tråkke på opposisjonen og mer enn antyder at han ønsker å kaste Venezuela midlertidig ut av OAS.

Kerry støtter ikke dette.

– Vi presser ikke på for en slik suspendering. På det nåværende tidspunkt tror jeg at det er mer konstruktivt med dialog enn å isolere, sier Kerry.

Den amerikanske utenriksministeren støtter imidlertid opposisjonens krav om folkeavstemning, noe Rodriguez reagerer sterkt på.

– Venezuelas indre anliggender vil bli løst av venezuelanere, sa han etter møtet med Kerry.

Les også: - Lett å miste grep om retningen i en verden med negative renter

Avslører skrekktall fra Ericsson

Gransker tips om at DNBs Vipps-konsulenter arbeider 14-16 timer hver dag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

Hva er sannsynligheten for at Storbritannia går ut av EU?
DNs kommentator Bård Bjerkholt snakker om hva som kommer til å skje med britisk økonomi dersom de går ut av EU.
04:00
Publisert: