Det nye amerikanske kampflyet F-35 er forsinket med nesten ti år fra de opprinnelige planene. Det får konsekvenser.

En konsekvens av forsinkelsen er at den amerikanske marinen mangler kampfly, og må hente utrangerte fly på det amerikanske forsvarets gigantiske flykirkegård ved Davis–Monthan Air Force Base i Arizona-ørkenen, skriver danske Ingeniøren med henvisning til flere amerikanske forsvarsmedier.

Her er en F/A18 Hornet over Sør-Kinahavet.
Her er en F/A18 Hornet over Sør-Kinahavet. (Foto: LCPL John Mcgarity, USMC)
Hittil har marinen bare mottatt to fly. Totalt skal marinen imidlertid ta i bruk 30 utrangerte kampfly av typen F/A-18 Hornet som er forgjengeren til F/A-18 Super Hornet.

Produsenten Boeing har ifølge avisen fått kontrakt på å sette i stand de utrangerte flyene, som har stått på bakken i flere år.

USA har parkert over 4.400 fly på basen i Arizona-ørkenen.

- Betydelig risiko

Problemene tårner seg dermed opp for den amerikanske marinen.

De ekstra kostnadene med å øke levetiden til gamle fly kommer ifølge Ingeniøren nå på toppen av at F-35-programmet allerede er blitt mye dyrere samtidig som det amerikanske forsvaret gjennomfører store nedskjæringer.

- Kostnadene vet å forlenge levetiden på nåværende kampfly og kjøpe andre store våpensystemer samtidig med at det nye F-35 fortsatt produseres og testes, utgjør en betydelig risiko for pengemangel i en periode med kutt i forsvarsbudsjettene, advarte den amerikanske riksrevisjonen, Government Accountability Office, tidligere på året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Slår hardt ned på forsvarsplan dnPlus (DN+)


Norge leder an i internasjonal våpenhandel-vekst


Dollarløft kan gi F-35-smell på 25 milliarder

Dollarsmell kan føre til ny behandling av F-35-kjøpet

- Anbefalt av DNtv:

- Vi trenger en modig visjon for hele dette landet. Ikke bare for de rike, men for hver og en av oss
Blir hun Storbritannias neste statsminister? Innenriksminister Theresa May har formelt erklært seg som kandidat til å etterfølge David Cameron som leder av De Konservative og statsminister i Storbritannia.
01:04
Publisert:
 

Cameron: - Jeg angrer ikke på folkeavstemningen
Storbritannias statsminister David Cameron angrer ikke på folkeavstemningen som endte i nei til EU og kaos i Europa. Det sa han på en pressekonferanse tirsdag kveld etter det siste toppmøtet hans i EU.
00:51
Publisert: