I juni ble det skapt 287.000 jobber utenom jordbruket i USA, viser den månedlige jobbrapporten som amerikanske myndigheter offentliggjorde fredag.

På forhånd var det ventet en jobbvekst på 180.000 personer, ifølge medianen av 89 estimater innhentet av Bloomberg News.

Samtidig revideres jobbveksten i mai ned til 11.000 personer, fra tidligere 38.000.

Arbeidsledighetsraten i USA er nå på 4,9 prosent fra 4,7 prosent forrige måned. Det var på forhånd ventet en ledighetsrate på 4,8 prosent.

Timelønningene i USA økte med 0,1 prosent fra mai til juni, til en årlig vekst på 2,6 prosent. På forhånd var det ventet en lønnsvekst på 0,2 prosnet.

- Dette var solide tall, og godt over forventningene, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til DN.

Dollaren styrkes

Dollaren ble umiddelbart styrket på tallene. Like før tallene ble kjent kostet en euro 1,1080 dollar, mens du noen minutter etter får en euro for 1,1019 dollar.

Også mot kronen ble dollaren styrket. En dollar koster i skrivende stund 8,52 kroner, mot 8,48 kroner før tallene ble publisert.

Følg valutakursene med DN Investor

- En sterk arbeidsmarkedsrapport i dag kan bidra til å korrigere disse svært moderate forventingene til Fed, skriver analysesjef Gaute Langeland i Nordea Markets i fredagens morgenrapport fra meglerhuset.

De svake Mai-tallene har trukket ned amerikanske renter, og senket markedets forventninger til neste renteøkning fra den amerikanske sentralbanken Fed.

Argument for renteheving

Aamdal i DNB Markets peker på at tallene viser at den svake veksten vi så i mai var en tilfeldighet.

- Når vi ser de to månedene under ett, er månedsveksten omtrent 150.000. Det er litt lavere enn vi har ligget på tidligere, men det er helt greie veksttall, sier han.

En sysselsettingsvekst på over 150.000 i måneden er konsistent med fallende ledighet over tid, ifølge Langeland i Nordea.

Den veksttakten som er i sysselsettingen, og at ledigheten har kommet ned på lave nivåer, er argumenter for at Fed skal heve renten, mener Aamdal i DNB Markets.

På den annen side viser han til at usikkerheten rundt brexit, og markedsuroen som har kommet som følge av det, tilsier at Fed ikke har hastverk med å sette opp renten.

- Vi har et anslag om at rentene kan komme opp i desember, og det tror jeg står seg godt. Men sannsynligheten har økt litt for at det kan komme før med disse tallene, sier Aamdal.

Les mer på DN.no:

Fersk rapport: - Det er lite olje igjen

Ny bølge av Brexit-uro: - Det er så mørkt som det aldri har vært før

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.