Det australske opposisjonspartiet Labor erkjenner nederlag etter valget forrige helg, og Malcolm Turnbull sier han nå vil danne regjering og fortsette som statsminister.

Etter en åtte dager lang opptelling, som ennå ikke er over, innså Labor-leder Bill Shorten at hans parti ikke kommer til makten etter valget. Søndag ringte han derfor statsminister Malcolm Turnbull og sa at han nå kan danne regjering.

– Jeg har snakket med Turnbull og gratulert ham, sa Shorten på en pressekonferanse i Melbourne, og Turnbull kunngjorde kort tid etter formelt at hans konservative koalisjon hadde sikret seieren.

– Tidligere i dag ringte Bill Shorten meg og gratulerte meg med gjenvalget. Dermed har vi avgjort dette valget, sa Turnbull.

Ennå ikke helt klart

Men parlamentsvalget har vært svært jevnt, og det er fortsatt ikke helt klart om Turnbull har grunn til å være så sikker på at han har vunnet.

Det trengs 76 mandater i nasjonalforsamlingen for å danne regjering, og Turnbulls koalisjon har så langt vunnet 74 seter, mens Labor har 69 og mindre partier og uavhengige fem seter.

Det gjenstår å telle rundt en firedel av stemmene, og i fem valgkretser er det ennå ikke kåret en vinner. Det kan ta enda en uke før resultatet er helt klart.

Syltynt

Mens Labor ikke lenger har mulighet til å vinne, kan Turnbulls koalisjon enten fortsette med et syltynt flertall eller med støtte fra den ene representanten fra De grønne eller noen av de fire uavhengige.

Ifølge Sydney Morning Herald har flere av de uavhengige allerede tilkjennegitt støtte til Turnbull.

Om Turnbull ikke skulle klare å samle støtte fra 76 mandater, må det utskrives nyvalg igjen.

Vanskelig framtid

Selv om han til slutt klarer å danne regjering, vil Turnbull likevel stå foran en langt vanskeligere parlamentarisk situasjon enn før valget, da de konservative hadde et klart flertall på 90 mandater.

Hans Liberale parti har tapt mange mandater, og i tillegg er partiet dypt splittet etter det interne kuppet tidligere i år da den moderate Turnbull og hans allierte kastet den tidligere lederen og statsministeren, langt mer konservative Tony Abbott.

Mange av Abbotts allierte er fortsatt sinte, og observatører ser ikke bort fra at de kan utfordre Turnbull etter det svake valgresultatet.

Det syltynne flertallet i Parlamentet gjør også at Turnbull kan måtte alliere seg med Labor-opposisjonen eller de uavhengige for å få gjennom omstridte vedtak.

 

Les også: - Det er en unormal situasjon

Krav om ny britisk EU-avstemning avvises

Sommerens beste bokser

 

Se DNtv:

- Din riktige løpsteknikk kommer av seg selv
Tidligere løpedronning Ingrid Kristiansen (60) mener flere bør fokusere på å komme i bedre form - enn å løpe "riktig".
00:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.