Over 95 prosent av verdens smarttelefoner og nettbrett benytter databrikker som er utviklet av det britiske selskapet ARM Holding. Apple var det første selskapet til å sette inn store ordrer til hva som er blitt ett av få store oppstartsselskaper i den britiske teknologisektoren.

Britisk hoffleverandør

Det japanske teknologiselskapet Softbank er i sluttforhandlinger om å kjøpe britiske ARM Holdings til 23,4 milliarder pund (261 mrd. kroner). En avtale forventes å bli offentliggjort allerede på mandag, ifølge Financial Times og Wall Street Journal.

ARM Holding ble etablert for 26 år siden i Cambridge, men det er først de siste 10 årene at selskapet har hatt stor suksess med design av dataprosessorer som er blitt benyttet i smarttelefoner og nettbrett.

ARM produserer dataprosessorer og brikker selv, men eier verdifulle patenter og design – ofte på deldesign, for eksempel kommunikasjon.

I 2015 ble selskapets design og patenter benyttet i 15 milliarder databrikker – opp fra seks milliarder i 2010 – i nesten alle smarttelefoner. Den eksplosive veksten i det tradisjonelle mobilmarkedet har imidlertid avtatt de siste to årene.

ARM er godt posisjonert til å levere avansert databrikkedesign til blant annet biler og nye internettprodukter som er i ferd med å bli standard i alt fra klokker, røykvarslere og leker – såkalt «Internet of Things».

Aksjekursen er mer enn tidoblet siden 2009.

Risikovillig gründer

Softbank ble etablert på 1980-tallet og har under ledelse av Masayoshi Son vært villig til å ta stor risiko – og påta seg høy gjeld. Selskapet var blant de første store investorene i Yahoo på midten av 1990-tallet og i det kinesiske internettselskapet Alibaba i 2001.

Den opprinnelige Alibaba-investeringen var på 20 millioner dollar og nå verdt over 65 milliarder dollar. For ti år siden kjøpte Softbank mobilvirksomheten til Vodafone i Japan. Dette er blitt en suksess. Softbank er blitt Japans tredje største mobiloperatør.

- Jeg har alltid en stor idé. De kommer hvert andre eller tredje år, sa han i et intervju med Financial Times nylig.

For to uker siden solgte Softbank en kontrollerende eierpost i det finske spillselskapet Supercell for 8,7 milliarder dollar til det internettselskapet Tencent. Den opprinnelige eierposten på 51 prosent ble kjøpt for 1,5 milliarder dollar i 2013.

Dette frigjorde kapital som Son tidligere har sagt han ønsker å bruke til investeringer. Softbank har foretatt større investeringer i Kina, Sør-Korea og India de siste to årene, blant annet i selskapene Snapdeal, Coupang og transportdelingsselskapet Didi Chuxing.

Ifølge Dealogic har Softbank deltatt i over 140 salg- og oppkjøpstransaksjoner de siste ti årene.

For to år siden hyrte Son inn den tidligere Google-direktøren Nikesh Arora som nestsjef for Softbank. Arora forsvant uten forvarsel i juni.

- Den neste store investeringen Softbank foretar vil gi et svar på hvorfor Arora forlot Softbank. Det vil vise hvordan de to tenkte forskjellig, sa kredittanalytiker Mana Nakozora hols BNP Baribas til FT i forrige uke.

Sparte 80 milliarder

Ifølge Bloomberg, New York Times og Nihon Keizai Shimbun har Softbank blitt enige om å betale til 23,4 milliarder pund for det britiske selskapet. Dette er over 40 prosent høyere enn hva selskapet var verdt på fredag ved London-børsen.

Dette er uansett en rabatt for japanske Softbank, som vil foreta oppgjør i japanske yen. For ett år siden kostet et britisk pund 193 yen. På mandag ligger kursen på 139 yen. Dette betyr at Softbank betaler 28 prosent mindre enn de ville for ett år siden.

Dette tilsvarer en besparelse på nesten 80 milliarder kroner.

Den japanske yenen har styrket seg i år og i tillegg har pundet svekket seg de siste ukene etter at det ble klart at Storbritannia vil forlate EU.

Det utelukker ikke at andre selskaper kan legge inn et bud på ARM og det blir en budkamp. Amerikanske Intel, som har hatt jerngrep på pc-sektoren siden begynnelsen på 1980-tallet, har aldri klart å få innpass på mobilmarkedet. Sørkoreanske Samsung kan også være aktuell.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har tatt delvis fri denne uken og det er små bevegelser i nøkkelindeksene. Børsene i Tokyo og Bangkok holder stengt.

Internasjonale investorer venter på at det tyrkiske markedet skal åpne. Den tyrkiske valutaen stupte med over fem prosent på fredag kveld da soldater forsøkte å gjennomføre et militærkupp i landet.

Det forventes turbulens når det lokale markedet åpnet på mandag.

- Politisk risiko har alltid ligget i bakhodet, men jeg ble iskald da jeg så nyhetene. Jeg ville ikke ha hatt det travelt med å komme meg inn på det tyrkiske markedet hvis jeg var en utenlandsk investor, sier fondsforvalter Burak Cetinceker hos Strateji Portfoy til Bloomberg.

Følg markedet på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.