Det er en økende risiko for at den amerikanske økonomien er fanget i en lengre periode med dempet vekst som krever lavere styringsrente enn det som tidligere var antatt.

Det sier styremedlem i Federal Reserve og medlem i Federal Reserves' rentekomité, Federal Open Market Committee (FOMC), Jerome Powell, til Financial Times søndag.

Powell sier at han derfor ikke har noe hastverk med å øke styringsrenten, og tar til orde for en «veldig gradvis» økning. Han advarer om at utsiktene for USA fremdeles er påvirket av global risiko.

Han nevner at USA kan være i en periode med «sekulær stagnasjon», der økonomien er låst i en situasjon med lav økonomisk vekst og lave renter, men sier at dette ikke er hans grunnscenario.

-Jeg er mer bekymret for det enn jeg var. Sannsynligheten for en periode med svakere vekst, svakere vekstpotensial, over en lengre periode, det bekymrer meg mer enn det det pleide å gjøre, sier han til avisen.

For å oppnå de økonomiske vekstprognosene må styringsrenten «bare være nødt til å være lavere enn jeg trodde», sier han videre.

En refleksjon av trenden er den gradvise nedgangen i Fed-medlemmenes anslag for den langsiktige styringsrenten.

-Jeg tror ikke at den prosessen er over. Medianestimatet til komiteen er tre prosent for den langsiktige styringsrenten. Det kan være lavere enn det, etter mitt syn, sier han.

Les også:
Leilighetsprisene steg 123 prosent raskere enn eneboligprisene
Dette kan avgjøre om du blir en supersjef
Svak økning i oljeprisen mandag  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.