De amerikanske nøkkelindeksene satte nye rekorder på mandag og har skapt overskrifter verden over. Investorer er også nervøse og frykter at det amerikanske børsrallyet er over og at det kan komme en korreksjon. Det er håp å finne andre steder.

 

- Fortsatt oppside

Oppgangen i fremvoksende markeder har skapt færre overskrifter enn det amerikanske. I midten av januar var fellesindeksen for fremvoksende aksjemarkeder på det laveste siden finanskrisen i 2009. På seks måneder har MSCI Emerging Markets Index steget med 29,2 prosent.

Bare de tre siste månedene, i løpet av de vanligvis rolige sommermånedene, har fellesindeksen for fremvoksende markeder steget med 17,4 prosent.

«Vi tror det fortsatt er en oppside her», skriver teknisk markedsanalytiker Jonathan Krinsky hos MKM Partners i en ny rapport, ifølge CNBC som mener at fremvoksende markeder er «gullvinneren».

Det tok tid før internasjonale investorer og fond så hva som skjedde i fremvoksende markeder. Ifølge en oversikt fra EPFR Global var det først i begynnelsen av juli at store beløp fra globale fond begynte å finne veien til fremvoksende markeder.

Nettoinvesteringer har økt fra tre milliarder for seks uker siden til 17 milliarder dollar ved utgangen av forrige uke.

«Den relative utviklingen av fremvoksende - og utviklede markeder -  beveger seg ofte i flerårige trender. Spørsmålet er om rallyet fra første halvår kan fortsette. For å vurdere dette må vi ser på verdivurderinger, økonomisk vekst, oljepris, utsiktene for globale renter – spesielt de i USA», skriver investeringsdirektør Tom Stevenson hos Fidelity International.

 

Skadeskutt økonomi er børsvinner

Han bruker Brasil som et eksempel på hvor uforutsigbare fremvoksende markeder kan være, med korrupsjonsskandaler og en økonomi som har vært langt nede i en resesjon de siste par årene.

Nøkkelindeksen ved Sao Paulo-børsen har steget med 57 prosent på vel seks måneder.

«Hovedpoenget er at i fremvoksende markeder er det mindre fornuftig å generalisere enn i utviklede markeder. Gjennomsnittlige verdivurderinger kan se bra ut, men de beste vekstsektorene er godt kjent hos investorer. Nøkkelen er å være selektive», skriver Stevenson hos Fidelity International.

Lav rente – i flere tilfeller negative renter – har ført til at investorer kan ta seg råd til å ta høyere risiko. Dette er positive nyheter for fremvoksende markeder.

Børsrallyet startet samtidig med at den japanske sentralbanken innførte negativ rente i slutten av januar.

«For alle argumentene som eksisterer for å juble finnes det plausible motargumenter. Det er ikke gitt at de kinesiske tiltakene vil fortsette, en ny svekkelse kan sende råvareprisene lavere, det kan bli prisvekst i USA og det øker sannsynligheten for renteøkning i USA og en sterkere dollar», advarer Fidelity International.

 

Billige aksjer

I første halvår i fjor var det kinesiske aksjer som satte nye rekorder. Nedturen kom brått i fjor sommer og myndighetene måtte sette inn tiltak for å hindre en kollaps. Investorer har vært svært forsiktige og nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 12 prosent i år.

- Vårt største problem med Kina er kvaliteten på kinesiske selskaper. Dette er ikke noe vi opplever i India, hvor det er mye mer åpenhet. Vi vil gjerne plassere mer penger i Kina da vi ser masse potensial. Vi forsøker å finne selskaper hvor vi kan stole på regnskapene, sier Asia- direktør Hugh Young hos Aberdeen Asset Management, som forvalter over 400 milliarder dollar, til Wall Street Journal.

De kinesiske nøkkelindeksene har steget i august. Dette skyldes planer om å gjøre det enklere for utenlandske investorer å handle kinesiske aksjer via Hong Kong-børsen.

«Verdivurderingen av fremvoksende markeder har ikke endret seg vesentlig på grunn av Brexit-folkeavstemningen. Aksjer i fremvoksende markeder er fortsatt billige sammenlignet med andre globale aksjer. Med mindre vi går inn i en global resesjon er aksjer i fremvoksende markeder attraktivt priset», skriver Lazard Asset Management i en ny rapport.

 

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har hatt en urolig formiddag med en oppgang fra morgenen av i Kina og Hong Kong før dette snudde.

I de fremvoksende markedene i Sørøst-Asia er det en generell oppgang – ledet av børsene i Kuala Lumpur, Bangkok, Jakarta og Filippinene.

Oljeprisene har falt med rundt 0,4 prosent i asiatisk handel etter mandagens oppgang på rundt tre prosent.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt fra DNtv:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:
 

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert: