Eks-kampanjesjef Paul Manafort beholder på papiret stillingen som «styreformann», men rollen han har hatt som leder for kampanjen, er over, erfarer The Wall Street Journal og flere andre amerikanske medier.

Inn kommer Stephen Bannon, styreformann i den konservative nyhetssiden Breitbart News, og Kellyanne Conway, som i dag er seniorrådgiver og statistiker i Trump-kampanjen.

Ligger dårlig an

Endringene skjer etter Trumps svake resultater på meningsmålingene de siste ukene.

Den 28. juli hadde Trump 45,7 prosent oppslutning og ledet med ett prosentpoeng over Hillary Clinton på Real Clear Politics’ gjennomsnittsmåling. Tre uker senere ligger trump snaue syv prosentpoeng bak Clinton på samme måling.

Les også: Nye toner fra Trump

Trumps problemer blir enda tydeligere når man ser på parametere som beregner sannsynligheten for hvem som vinner valget. Trump har bare 13,1 prosent sjanse for å vinne, ifølge beregningene til nettstedet Five Thirty Eight, som drives av den bejublede statistikeren Nate Silver.

Endringene i valgkampledelsen sees som et forsøk på å kjempe seg tilbake.

– Det forteller oss at Trump begynner å forstå at kampanjen hans er ved et kritisk veiskille. Jeg tror han innser at det er en stor risiko for at han vil tape, sier valgforsker Brian Klaas ved London School of Economics and Political Science (LSE) til DN.

Valgforsker Brian Klaas ved London School of Economics and Political Science (LSE) tror Donald Trump vil tape presidentvalget. Foto: www.brianpklaas.com
Valgforsker Brian Klaas ved London School of Economics and Political Science (LSE) tror Donald Trump vil tape presidentvalget. Foto: www.brianpklaas.com (Foto: Brian Klaas)

Det var ventet at Trump ville annonsere endringene onsdag morgen, amerikansk tid.

Tøff overgang

Amerikanske medier har den siste uken skrevet om Trump-kampanjens problemer med overgangen fra nominasjonsvalgkampen til valgkampen som republikanernes presidentkandidat. Sammenlignet med Clintons veldrevne maskineri har ikke Trump ifølge Klaas klart å nå ut til nye velgere.

– I primærvalgene snakker man til et en liten del av befolkningen. Ved overgangen til hovedvalgkampen, pleier man å se en omdreining for å nå ut til moderate velgere. Clinton har vært langt mer effektiv i å gjøre dette. Mange republikanere håpet å få se en mykere side av Trump etter nominasjonen, men de har de ikke fått, sier Klaas.

Trump har imidlertid begynt å bruke forhåndsskrevne manus når han taler, forteller valgforskeren.

– Det har han ikke pleid å gjøre før. Hver gang han sier noe utenfor manus, sier han noe kontroversielt.

Tror Trump taper

Det er ikke første gang Trump endrer på ledelsen. Paul Manafort som nå blir degradert, erstattet i juni Corey Lewandowski, som sto for en hardtslående stil tidlig i Trumps kampanje.

Den nye sjefen Stephen Bannon sammenlignes med Lewandowski og hans stil.

Bannon har heller ingen erfaring med valgkampanjer fra før – til forskjell fra Paul Manafort som har bakgrunn fra kampanjene til Gerald Ford, Ronald Reagan og George H.W. Bush.

Klaas mener ansettelsen er et dårlig trekk.

– Jeg tror ikke det kommer til å fungere. Personene han nå ansetter i valgkampanjen, er personer som har vist støtte til stilen tidligere. Det virker usannsynlig at Bannon kan klare å forandre Trump over natten, sier Klaas.

– Jeg tror Trump kommer til å tape, sier valgforskeren.

 

Tidslinje: Donald Trumps liv

 

Les også:

Folketrygdfondet knuste markedet med lakseaksjer

Nordmenn er mest villige til å betale for nettaviser

Borekjempe legges i opplag i Norge  

Se DNtv:

Warren Buffet ber Trump legge fram selvangivelsen
Investorlegende, milliardær og verdens tredje rikeste person Warren Buffet går til angrep på Donald Trump og ber han legge fram selvangivelsen.
01:37
Publisert:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.