Internettselskapet Tencent har alltid kommet i skyggen av sin mer kjente konkurrent Alibaba. I mange år var Tencent mest kjent for å kopiere amerikanske forretningsmodeller og tilpasse disse til det kinesiske markedet. Denne perioden er for lengst over.

Tencent har på torsdag gått forbi Alibaba i børsverdi. Alibaba, som er børsnotert ved New York-børsen er verdt 238 milliarder dollar – mot Tencents 246 milliarder dollar (2.012 milliarder kroner med dagens dollarkurs) ved Hong Kong-børsen på torsdag.

Dette er 100 milliarder dollar lavere enn Facebook – og tilsvarende hva Facebook var verdt for kun et knapt år siden.

 

Børsvinner

Analytikere ble tatt på sengen da Tencent la frem kvartalsregnskapet etter børsens stengetid på onsdag. Dette har gitt utslag på aksjekursen, som har steget med 6,2 prosent ved Hong Kong-børsen på torsdag morgen – og 48 prosent høyere enn for ett år siden.

Omsetningen økte med 52 prosent sammenlignet med i fjor til 35,7 milliarder yuan (44 milliarder kroner) og fikk et resultat etter skatt på 11,3 milliarder yuan (14 milliarder kroner) – en 42 prosent vekst. Dette slo alle estimater og prognoser fra analytikere.

Den amerikanske finansinstitusjonen Morgan Stanley har vært raskt ute med å øke kursmålet på aksjen – fra 183 til 225 Hong Kong-dollar. Jefferies, som har spesialisert seg på teknologiaksjer, har satt et kursmål på 235 Hong Kong dollar.

Dette er nesten 20 prosent høyere enn hva kursen ligger på nå. Begge selskapene tror at veksten vil fortsette inn i tredje kvartal med en økning i omsetningen på nesten 50 prosent. Morgan Stanley oppjusterer resultatprognosene frem til 2018.

- Vi har levert solid vekst i de etablerte forretningssegmentene som mobil, spill og sosiale medier. Vi ser økt bruk av nye tjenester vi har etablert. Vi fortsetter investeringene i andre områder som finansteknologi, nettskytjenester og nye former for digitalt innhold, sa konsernsjef Pony Ma under en telefonkonferanse.

 

Tar markedsandeler

Lynmeldingstjenester som Whatsapp og Facebook Messenger er blokkert for kinesiske brukere. Tencent har utviklet konkurrenten WeChat, som hadde 806 millioner aktive brukere i forrige kvartal – en vekst på 34 prosent.

WeChat har innebygd tjenester som vestlige konkurrenter ikke kan tilby, blant annet internetthandel, banktjenester og innhold. Tencent tilbyr egne tjenester, men også samarbeid med kinesiske partnere, blant annet transportdelingsselskaper.

- Kina har mer og mer blitt senter for mobilinnovasjon. Det er et markant skille mot Vesten. Mange går glipp av hva som skjer i Kina, sier teknologianalytiker Duncan Clark hos konsulentselskapet BDA i Beijing til BBC.

Facebook-direktør David Marcus, som er ansvarlig for Messenger-tjenesten, har flere ganger sagt at lynmeldingstjenesten WeChat og asiatiske selskaper leder utviklingen for denne typen tjenester.

«Vestlige konkurrenter som Facebook Messenger, Whatsapp og Twitter er håpløst dårligere enn Wechat. Det er på tide at Facebook kopierer Wechat», skriver forfatter og analytikler Helen H. Wang, som står bak boken «The Chinese Dream: The Rise of the World’s Largest Middle Class», i Forbes Magazine.

Tencents sosiale nettverksstedet Qzone, som er nesten ukjent utenfor Kina, har 596 millioner aktive brukere. Selskapets reklameinntekter økte med 60 prosent i kvartalet.

- Tencent var i stand til å ta markedsandeler fra eksisterende aktører. Dette skyldes brukertrafikken fra mobilapplikasjoner, sier analytiker Li Yujie hos RHB Research Institute i Hong Kong til Bloomberg News.

 

- En gigant

Svært få av Tencents tjenester er tilgjengelig utenfor Kina – og ofte i versjoner hvor viktige funksjoner er avslått. Selskapet har ikke lagt skjul på at de ønsker å ekspandere internasjonalt. Dette vil i første omgang skje med spilldivisjonen.

I sommer sikret Tencent seg kontrollen over det finske spillutviklingsselskapet Supercell i en transaksjon verdt over 70 milliarder kroner fra japanske Softbank. Tencent vil bli verdens største spillselskap når oppkjøpet er i havn.

– Tencent er et selskap som må følges tett. De er en gigant i seg selv. Tencent har foretatt flere oppkjøp utenfor Kina, blant annet Riot Games («League of Legends»). Tencent ekspanderer internasjonalt ved oppkjøp og ved eksporter av egne spill, sa direktør Lisa Cosmas Hanson hos analyseselskapet Niko Partners i juli.

Tencent bygd opp digitale økosystemer for distribusjon av tjenester via smarttelefoner i Kina – tilsvarende hva Apple og Google har i vestlige markeder. Selskapet har foretatt investeringer i India og Sørøst-Asia hvor det forventes de vil lansere tjenestene om kort tid.

Økosystemet har nesten 900 millioner brukere og er Tencents kronjuvel da de besitter store mengder brukerinformasjon. Denne informasjonen benyttes til å tilby spesialiserte tjenester – blant annet sparing og utlån.

– Frem til nå har Tencents mobile aktiviteter i hovedsak vært begrenset til Kina. Oppkjøpet av en majoritetspost i Supercell vil endre dette, sa direktør Joost van Dreunen hos SuperData Research til Venturebeat nylig.

 

Markedene

Det er oppgang ved de fleste børsene i Asia på torsdag. Tencent, som er notert ved Hong Kong-børsen, bidrar til å sende Hang Seng-indeksen 1,6 prosent høyere.

En sterk japansk yen og svak internasjonal etterspørsel førte til en kraftig svekkelse i den japanske handelen i august. Den japanske eksporten falt med 14 prosent i juli.

Til tross for en sterkere yenkurs svekket importen seg med nesten en fjerdedel (24,7 prosent) sammenlignet med for ett år siden.

For eksporten og importen var dette det største fallet siden oktober 2009 da den japanske økonomien fortsatt var berørt av den globale finanskrisen som slo inn høsten 2008.

Nikkei-indeksen har falt.

Prisen på nordsjøolje (Brent 1. posisjon) ligger like under 50 dollar fatet i asiatisk handel (49,66 dollar).

Anbefalt fra DNtv:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

-En bil for Victoria Beckham
DN har prøvekjørt den takløse versjonen av Range Rover Evoque. Se de spektakulære drone-bildene!
01:34
Publisert:

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.