Fredag vil sentralbanksjef Janet Yellen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) tale i Jackson Hole. Anledningen er det årlige Kansas City Feds symposium, som pågår fra torsdag til lørdag.

- Markedene vil lete med lys og lykte etter tegn fra sentralbanksjefen om den kommende rentesettingen, skriver analytikere Marius Gonsholt Hov og Halfdan Grangård i en morgenrapport fra Handelsbanken Capital Markets.

De er ikke alene om å mandag understreke viktigheten av talen.

- Uken begivenhet er uten tvil Yellens tale i Jackson Hole på fredag (...) Talen har tittelen «Feds pengepolitiske verktøykasse» og her kan det åpenbart komme signaler som kan gi markedsutslag, skriver analytiker Camilla Viland i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

Referat viser splittelse

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) hevet i desember renten for første gang på nesten ti år - til 0,25-0,50 prosent.

I sentralbankens opprinnelige plan var det lagt inn hele fire renteøkninger i år. Likevel har rentekomitéen så langt i år valgt å holde renten i ro i intervallet. Bakgrunnen er tregere vekst og usikkerhet rundt hvordan arbeidsmarkedet faktisk utvikler seg.

I forrige uke kom referatet fra rentemøtet i juli. Dette viste at to av medlemmene i komiteen mente at det vil være riktig å heve renten i løpet av «kort tid».

- Noen av medlemmene forutsatte at de økonomiske forholdene snart vil berettige ytterligere et skritt på veien med å fjerne den lempelige politikken, heter det i referatet, ifølge CNBC.

Viland i DNB Markets understreker at referatet viser stor splittelse innad i komiteen.

- Noen vil heve ganske snart, andre mener at det ikke er nødvendig å heve renten i det hele tatt. Markedet håper nå at Yellen kan gi større klarhet om veien videre, skriver hun mandag morgen.

DNB Markets venter renteøkning først i desember. Viland tror at Yellen på fredag vil legge vekt nøkkeltallene fremover - og understreke at disse vil bli avgjørende for hvor raskt renten settes opp.

Flere Fed-uttalelser

Den siste uken har vært preget av endel svingninger i amerikanske renteforventninger, påpeker analytikerne i Handelsbanken Capital Markets. De viser til både det ferske referatet samt uttalelser fra Fed-topper.

Torsdag gjentok sjefen for New York Fed, Bill Dudley, sitt budskap om at tiden for en renteøkning nærmere seg, ifølge TDN Finans. Senere samme dag kom nok en regional Fed-sjef, John Williams fra San Francisco Fed, med uttalelser myntet på å heve forventningene til første renteøkning, meldte nyhetstjenesten.

Analytikerne i Handelsbanken Capital Markets tror ikke at Yellen vil gi konkrete signaler om tidspunktet for neste heving.

- Men vi ser en mulighet for at hun slutter opp om de relativt positive beskrivelsene av økonomien som vi har hørt i det siste; i så fall vil sannsynligheten for en heving i desember trekkes ytterligere opp, mener de.

Venter ikke økning

Den neste rentebeslutningen offentliggjøres 21. september.

- Dersom sentralbanken tenker på en septemberøkning, vil de helt klart bruke tiden fram til møtet til å forberede markedet og fredagens tale peker seg ut som svært egnet, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Det er for øyeblikket priset 12 prosent sannsynlighet for en økning i september og Fed vil nok ha den godt over 50 prosent dersom de tenker på septemberøkning, skriver han i meglerhusets morgenrapport.

Ifølge Bruce er det gode argumenter for økning. Nordea Markets venter likevel ikke at renten settes opp på neste møte.

- Fed-kommentarene i det siste kan like godt være mynter på at markedet bare priser i underkant av 50 prosent sannsynlighet for økning innen desember. Fed virker også ekstremt engstelig for å feile på oppsiden. Inflasjon skal vi nok håndtere, virker det som de tenker, men ved en eventuell ny nedgang har vi lite å gi. Stadige nedjusteringer av deres anslag på det langsiktige rentenivået og på likevektsledigheten trekker i samme retning, mener han.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert: