De månedlige innkjøpssjefsindeksene for asiatiske land er lagt frem på torsdag. Disse gir en tidlig indikasjon på den økonomiske aktiviteten. De tyder på at aktiviteten har stabilisert seg – og i beste fall øker svakt.

Utfordringer i kø

Den offisielle innkjøpssjefsindeksen, hvor det er en overvekt fra de statskontrollerte storselskapene, viser en måling på 50,4. Alt over 50 er en indikasjon på økt aktivitet. Reuters hadde innhentet anslag fra Kina-økonomer i forkant og konsensus lå på 49,9.

Den konkurrerende innkjøpssjefsindeksen fra Caixin Insight Group, hvor flere små- og mellomstore selskaper fra privat sektor inngår, viser en svak nedgang sammenlignet med juli måned.

Augustmålingen viser en måling på 50. Det er første gang siden 2014 at begge indeksene ligger på 50 eller høyere.

«Nok en gang er den offisielle innkjøpssjefsindeksen høyere enn den fra Caixin. Begge indeksene var på 50 eller høyere, noe som tyder på at produksjonen ikke faller. Vi forventer ikke at de gode nyhetene vil vare. Vi ser masse sykliske og strukturelle utfordringer for den kinesiske økonomien i andre halvår», skriver senioranalytiker med ansvar for Asia hos Nordea, Amy Yuan Zhuang i en rapport.

- Kan virke som en stagnasjon

Kina-eksperter er i tvil om hvordan de skal tolke de to målingene.

- Det er vanskelig å si om dette vil være bærekraftig eller ikke. Den kinesiske penge- og finanspolitikken vil ikke gi samme støtte som den har gjort hittil i år, sier sjeføkonom for Kina hos JP Morgan Chase, Zhu Haibin, i en kommentar til Bloomberg.

Haibin har også vært CNBC «Squawk Box Asia» i morgentimene og innrømmet at han er i tvil på hvordan aktiviteten ved kinesiske fabrikker vil bli fremover.

- Det store spørsmålet er hvordan den sekvensielle veksten vil gå de neste kvartalene. Det er fortsatt mye usikkerhet, sier han.

Heller ikke Caixin er i stand til å spå om denne positive trenden vil fortsette eller ikke.

- Dette kan virke som en stagnasjon sammenlignet med juli måned. Dette kan være forårsaket av en midlertidige innstramminger, som vi har sett i form av en betydelig nedgang i de offentlige utgiftene i juli, sier direktør for makroøkonomiske analyser hos Caixin Insight Group, Zhong Zhengsheng, i en kommentar til rapporten.

Apple-effekt?

Det pågår et strukturelt skifte i den kinesiske økonomien på mange plan. Myndighetene ønsker å gå vekk fra den gamle vekstmodellen som var basert på eksport og store investeringer – til en vekst hvor kinesiske forbrukere drar mer av lasset.

Parallelt med dette har en underskog av kinesiske selskaper foretatt store investeringer i forskning, utvikling og nye fabrikker som produserer smarttelefoner, flatskjermer og komponenter – i direkte konkurranse med sørkoreanske, japanske og taiwanske selskaper.

- Høyteknologi og forbruksprodukter gjør det bra. Det er et positivt tegn på at den kinesiske produksjonen er på vei vekk fra lavverdiproduksjon og til et høyere nivå, sier senior Kina-økonom Iris Pang hos Natixis i Hong Kong til Bloomberg.

Produksjonen av Apples nye Iphone-modeller startet i slutten av juli og tradisjonelt har dette slått positivt ut på den kinesiske produksjonen og eksporten i august måned.

Apple har innkalt til en pressekonferanse neste fredag i San Francisco. Dette er nesten to uker tidligere enn fjorårets lansering.

Markedene

Nøkkelindeksene ved de asiatiske aksjemarkedene har åpnet blandet på torsdag. Investorer venter på de amerikanske arbeidsmarkedsstatistikkene på fredag. Hvis disse overrasker positivt øker sannsynligheten for en renteøkning i USA – muligens allerede i september.

Oljeprisen har falt kraftig denne uken – igjen på onsdag etter overraskende høye lagerstatistikker fra USA. På torsdag har prisene steget svakt i asiatisk handel sammenlignet med da handelen i USA stanset på onsdag.

Nordsjøolje (Brent, 1. posisjon) ligger i øyeblikket på 47,15 dollar/fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Tøffere i Kina dnPlus (DN+)
 

Vil inn i Kinas «verdensbank»

Asia i dag: - Forferdelig halvår. Kan ikke bli verre  

- Anbefalt fra DNtv:

I natt åpner Oslo Lufthavns nye taxfreebutikk
Vi har testet 70 vinnyheter på Oslo Lufthavns nye taxfreeflaggskip.
02:06
Publisert:

Denne idretten ble «født» en fuktig kveld i Sverige, og vokser raskt i Norge
Pontus Flingdal viser deg hva du trenger av utstyr.
01:58
Publisert: